Kā tikt pie pludmales figūras un cik daudz lieko kilogramu ir pārāk daudz? Vairāk sportot vai mazāk ēst? Vai abus reizē? Daudziem tie ir nemainīgi aktuāli jautājumi, tāpēc podkāstā "Zinātne vai muļķības" uz sarunu aicinājām sporta ārsti un uztura speciālisti. Viens no jautājumiem, uz ko atbildi gribēja zināt klausītāji – vai strauji zaudēts svars atnāks atpakaļ dubultā?

Abas ekspertes – gan sporta ārste Laila Ušacka, gan uztura speciāliste Agnese Ozoliņa – ir vienisprātis, ka strauja svara zaudēšana nav nedz veselīga, nedz ilgtermiņa risinājums. Svars tik tiešām gandrīz vienmēr nāks atpakaļ.

"Māte daba nav muļķe. Ja mēs kā vācēji-mednieki varētu ļoti strauji zaudēt svaru – kolīdz nav ko ēst, uzreiz svars par 20 kilogramiem mazāk –, mēs būtu vienkārši izmiruši evolūcijas gaitā. Ir precīzi mehānismi, kā organisms mēģina panākt, lai svars tik strauji nemazinātos," skaidro Ušacka.

Vairāk par virssvaru, aptaukošanos un ar to saistītajiem jautājumiem uzzināsi, klausoties podkāstu "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skatoties "YouTube". Ar ekspertēm spriežam arī par to, vai aptaukojies cilvēks var būt veselīgs un vai ķermeņa masas indekss ir objektīvs rādītājs "resnuma pakāpes" noteikšanai. Ko ēst un ko neēst, lai saglabātu normālu svaru un būtu vesels, un cik liela nozīme tajā ir uzturam, cik – fiziskām aktivitātēm?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!