Cik pakļāvīgs mūsu iegribām ir ķermenis? Vai var sporta zālē trenēties tā, lai saglabātu kuplus gurnus, bet tiktu pie plakana vēdera un "sešpakas"? Vai tomēr tauku slānis tiks zaudēts vienmērīgi visur? Un kāpēc dažiem našķošanās atstāj sekas tikai noteiktās ķermeņa zonās – piemēram, tuklāki kļūst augšdelmi, bet ne augšstilbi, vai tieši otrādi? Par to podkāstā "Zinātne vai muļķības" iztaujājām sporta ārsti Lailu Ušacku un uztura speciālisti Agnesi Ozoliņu.

Vai var trenēties tā, lai "nomestu" svaru tikai konkrētās zonās?

Tas ir ļoti grūti, spriež Ušacka un norāda uz gēnu nozīmi. "Tās tendences, kur tauki krājas vispirms, daļēji ir ģenētiski noteiktas." Ar mērķētiem vingrinājumiem var vingrināt konkrētas muskuļu grupas, un muskulis izmantos galvenokārt lokāli pieejamās rezerves, piebilst speciāliste. Taču nodzīt taukus tikai konkrētās vietās būs ļoti, ļoti grūti: "Es teiktu – ja jau trenējamies, tad trenējamies kompleksi."

Vairāk par virssvaru, aptaukošanos un ar to saistītajiem jautājumiem uzzināsi, klausoties podkāstu "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skatoties "YouTube". Ar ekspertēm spriežam arī par to, vai aptaukojies cilvēks var būt veselīgs un vai ķermeņa masas indekss ir objektīvs rādītājs "resnuma pakāpes" noteikšanai. Ko ēst un ko neēst, lai saglabātu normālu svaru un būtu vesels, un cik liela nozīme tajā ir uzturam, cik – fiziskām aktivitātēm?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!