Foto: Publicitātes foto
Ir 22. gadsimts. Pie ārsta ierodas pacients, viņam tiek noteikta diagnoze un ārstēšana, bet, lai pielāgotu medikamentus tieši šim cilvēkam un to devu, slimais orgāns tiek "uzlikts" uz čipa un tur noteikts īstais zāļu apjoms, sastāvs un deva. Nē, tā nav fantastika, bet realitāte – Latvijas jaunie zinātnieki attīsta tehnoloģiju, kas nākotnes medicīnai ļaus strādāt tieši tik precīzi. Un vēl viņiem ir arī plāni attiecībā uz kosmosu...

Viņi ir trīs – Dr. sc. ing. Gatis Mozoļevskis, Dr. sc. ing. Roberts Rimša un Dr. biol. Arturs Ābols, bet visi kopā – Latvijas biotehnoloģiju jaunuzņēmums "Cellbox Labs". Kā jau nereti tas notiek, šo satikšanos un tai sekojošo uzņēmuma izveidi "režisējusi" nejaušība.

"Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (LBMC) ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu meklēja sadarbības krustpunktus, kā sadarboties ar biomedicīnas jomas cilvēkiem. Sanāca tā, ka no LBMC vadības tajā dienā neviens netika un aizsūtīja mani. Pastāstīju, ka mēs gribam strādāt pie orgānu čipiem, ka es gribu pētīt zarnas, un tas bija sekunžu jautājums, jo varēja redzēt, ka viņiem tas ir interesenti un iedegās acis. Roberts Rimša nesen bija pārcēlies uz institūtu no Lielbritānijas, viņam bija ļoti specifiska izglītība mikrofluīdikas inženierijā, kas dod iespēju attīstīt tieši šīs tehnoloģijas," par satikšanos ar nākamajiem kolēģiem stāsta Arturs Ābols. "Tā es tīri sagadīšanās pēc satiku Gati un Robertu, kuri ir inženieri ar industriālo pieredzi, sākām strādāt pie šīs tehnoloģijas un ātri vien sapratām, ka tas ir komercializējams produkts."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!