Foto: Arhīva foto

Novembrī 92 gadu vecumā mūžībā devās cilvēks, kurš pirmais savām acīm skatīja visdziļāko okeāna dzelmi Marianas dziļvagā, – ASV Jūras spēku kapteinis un pētnieks Dons Volšs (attēlā pa labi).

Vairāk nekā pusgadsimtu – 52 gadus, ja gribam būt precīzi, – Dons Volšs un šveiciešu okeanogrāfs Žaks Pikārs bija vienīgie cilvēki pasaulē, kas nolaidušies Čelendžera dzelmē, dziļākajā mums zināmajā vietā uz planētas. Kā rakstīja “Delfi”, uz Mēness bija pabijuši vairāk cilvēku nekā tur!

Pats Volšs arī pārtrauca savu rekordu, kad 2012. gadā palīdzēja slavenajam režisoram Džeimsam Kameronam nokļūt tajā pašā dzelmē. Savukārt Kamerons, kurš tikko bija sācis baudīt sava supergrāvēja “Avatar” slavu, kļuva par pirmo cilvēku, kas Čelendžera dzelmē nolaidies vienatnē.

Padoms, ko pirms batiskafa “Deepsea Challenger” lūkas aizvēršanas un tā ielaišanas ūdenī režisoram deva 80 gadus vecais Volšs: “Lai veicas, un izbaudi!” (Good luck and have fun!) Viņš arī sagaidīja Kameronu atgriežamies, paspieda viņam roku un teica: “Laipni lūgts klubiņā. Tajā esam tikai mēs divi.” Tobrīd Žaks Pikārs jau četrus gadus bija viņsaulē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!