Foto: AP/Scanpix/LETA

Kaut ko tie atpūtnieki jahtās zobenvaļiem jeb plēsoņdelfīniem būs nodarījuši. Svētdien jau kārtējais peldlīdzeklis kritis šo ārkārtīgi inteliģento okeāna iemītnieku nežēlastībā. Vārds "kārtējais" nav pārspīlējums – tieši Gibraltāra ūdeņos dzīvojošie zobenvaļi kopš 2020. gada periodiski taranē peldlīdzekļus, tos gan pamatīgi bojājot, gan reizēm arī pat nogremdējot. Cilvēkus gan šie dzīvnieki liek mierā.

"Tā ir ļoti neparasta uzvedība, kas fiksēta tikai šajos ūdeņos," izdevumam "Scientific American" skaidro zobenvaļu pētnieks Alfredo Lopess. Zobenvaļi mēdz pietuvoties peldlīdzekļiem. Lopesa pārstāvētā organizācija "Atlantic Orca Working Group" pēta šos dzīvniekus Atlantijas okeānā. Grupas pētnieki dokumentējuši vairāk nekā 500 gadījumus, kad zobenvaļi pietuvojušies jahtām un laivām. Daļā gadījumu zobenvaļi uzbrukuši. Pārsvarā tas izpaužas kā jahtas stūres iekārtas taranēšana vai iekošanās tajā. Uzbrukumi tipiski ir ne ilgāki par pusstundu, taču reizēm zobenvaļi jahtas terorizējuši pat divas stundas.

Kāpēc tieši Gibraltāra šauruma ūdeņos zobenvaļiem tik ļoti nepatīk cilvēku būvētie peldlīdzekļi? Pašlaik ir divas vadošās versijas.

Viena no tām – tas ir kārtējais zobenvaļu "trends". Šie ļoti inteliģentie dzīvnieki laiku pa laikam iesaistās kolektīvās aktivitātēs, kam grūti rast citu izskaidrojumu kā vien izklaidi vai "pavilkšanos" līdzi baram. Piemēram, viena zobenvaļu grupa Klusā okeāna ziemeļrietumos 1987. gada vasarā bija ieradusi uz pierēm nēsāt beigtus lašus. Savdabīgs "modes kliedziens", kas pazuda tikpat ātri kā parādījies. Arī citviet atsevišķas zobenvaļu grupas iesaistījušās līdzīgās, jancīgās aktivitātēs, reizēm pat visai nežēlīgās. Nav izslēgts, ka jahtu taranēšana ir viens no šādiem "trendiem".

Otra versija – iespējams, kādam zobenvalim no šīs grupas bijusi negatīva pieredze saistībā ar cilvēku būvētiem kuģiem vai jahtām. Piemēram, kāda kuģa dzenskrūve vai kādas jahtas stūres iekārta savainojusi zobenvali. Zobenvaļi ir sociāli dzīvnieki, un ir iespējams, ka šāda rīcība ir zobenvaļu atbildes reakcija. Zobenvaļu aizsardzības organizācijas "Wild Orca" pētniece Debora Gailsa gan izdevumam "Scientific American" atgādina – zobenvaļiem ierasti nav ļaunu nodomu pret cilvēkiem, pat ja tie nodarījuši pāri. Zobenvaļus Klusā okeāna ziemeļrietumos pagājušā gadsimta 60. un 70. gados cilvēki diezgan cītīgi vajāja un terorizēja, taču tolaik zobenvaļi nekādā veidā neatriebās, uzbrūkot jahtām vai atpūtniekiem ūdenī.

Arī Gibraltāra ūdeņos tad, kad jahta bojāta vai nogrimusi, ūdenī nonākušos cilvēkus zobenvaļi neaiztiek. Nesenais incidents beidzies veiksmīgi – abi ūdenī nonākušie cilvēki izglābti.

Jācer, ka pētnieki drīzumā noskaidros, kas īsti izraisījis šīs zobenvaļu populācijas vēlmi uzbrukt jahtām, un varēs nākt klajā ar padomiem mierīgai līdzpastāvēšanai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!