Foto: DELFI

"Saskaņa" ar sestdien, 9. februārī, plānoto piketu mēģinās pierādīt, ka partijas atbalstītāji nav tikai statisti un nodokļu maksātāji. Bet Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) biedri ir nobažījušies par slepenībā turētu Nila Ušakova (S) plānu vienlaikus ar pasākumu izsludināt ārkārtas sēdi par savu atlaišanu, kas varētu radīt drošības riskus Rātslaukumā. Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" par sēdes izsludināšanu viesi nesekmīgi centās noslēgt derības, taču spēja vienoties, ka Ušakovs nav eņģelis.

Sestdien, 9. februārī, pie Rīgas domes "Saskaņas" organizētajā piketā moderatores lomu uzņemsies Regīna Ločmele-Ļunova. Viņa raidījumā stāstīja, ka šis pasākums notiek pārāk vēlu. Proti, "Saskaņas" atbalstītāji līdzīgu akciju aicina organizēt jau kopš 13. Saeimas vēlēšanām. Partija uzskata, ka gan Saeimā, gan Rīgas domē notiek demokrātijas sašaurināšana.

Rīgas domes deputāts Aleksejs Rosļikovs (S) papildināja, ka pasākuma organizēšanā vainojama arī Nacionālā apvienība, kas uzdeva bijušajam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA) sagatavot likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, tādējādi kurinot naidu.

Rīgas domes deputāts Nauris Puntulis (NA) raidījumā paskaidroja, kāpēc viņa partija vienlaikus ar "Saskaņas" piketu vēlējās Rātslaukumā organizēt arī savējo. Apvienība tā rīkojusies, jo vēlējās stiprināt demokrātiju un noskaidrot, vai "Saskaņas" atbalstītāji saprot, par ko ir mītiņš.

Domburs vaicāja Nacionālās apvienības pārstāvjiem, kāpēc viņi izvēlējās piketu atsaukt. Puntulis paskaidroja, ka Daugavgrīvā atrodamie fotoattēli ar aicinājumiem atbalstīt mēru Nilu Ušakovu (S) likuši noprast, ka piketā notiks mēra, nevis demokrātijas aizstāvēšana. "Sapratām, ka mūsu ideja ir mazliet naiva un utopiska. Ieraudzījām tendenci pārvērst pasākumu par etnisku pretnostatījumu," klāstīja Puntulis. Tāpēc drošības vārdā partija ieceri atsaukusi un nolēmusi, ka pasākumā nepiedalīsies nemaz.

Ločmele-Ļunova iestarpināja, ka "nevar liegt cilvēkiem, kuri mīl savu mēru, izteikt vēlmi, lai viņš paliktu." Viņa arīdzan aicināja bijušos kolēģus Rīgas domē nespriest par visiem "Saskaņas" vēlētājiem pēc dažiem fotoattēliem.

Ločmele-Ļunova arīdzan teica, ka Daugavgrīvā pazīst daudzus cilvēkus. Daļa šajā mikrorajonā dzīvojošo ienīst saskaņu un nodarbojas ar provokācijām, klāstīja politiķe.

Sestdienas mītiņu Ločmele-Ļunova nodēvēja par jaunumu politiskajā procesā, kur "Saskaņas" vēlētāji vairs neplāno būt statisti.

Rosļikovs gan šajā Nacionālās apvienības izgājienā saredzēja viltus aktivitāti.

Raidījuma dalībnieki arīdzan sprieda par to, kur slēpjas robeža, kad pilsētas mēram būtu jāatkāpjas no amata.

Ločmele-Ļunova teica, ka atbilde uz šo jautājumu slēpjas politiskajā realitātē, nevis tajā, ko "tēlo" masu mediji. "Mums nav politiskā tradīcija, ka kāds no augstāka līmeņa vadītājiem atkāpjas dažādu notikumu dēļ. Jā, bija Valdis Dombrovskis, bet nevar zināt patiesos apstākļus [viņa aiziešanai]," teica Ločmele-Ļunova. Viņa piebilda, ka atkāpšanās sarakstā vajadzētu iekļaut, piemēram, bijušo premjeru Māri Kučinski (ZZS) un Arvilu Ašeradenu (JV) par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) skandālu.

Puntulis aicināja Ločmeli-Ļunovu tiekties uz šādas politiskās tradīcijas ieviešanu. "Arī Nils nav eņģelis. Par to spriež tikai dievs. Es neapgalvoju, ka mērs var palikt amatā pie jebkuriem apstākļiem, bet tas, kas notiek pašlaik ir psihisks uzbrukums un informatīvs karš, lai mērs atkāptos nenoteiktu mājienu kontekstā," klāstīja Ločmele-Ļunova.

Rosļikovs savukārt iebilda, ka par Ušakovu izskanējusī informācija ir tikai minējumi.

Rīgas domnieks Dainis Locis (NA) raidījumā neslēpa satraukumu, ka Ušakovs sestdienas piketa laikā varētu izsludināt opozīcijas pieprasīto ārkārtas sēdi, kurā plānots spriest par mēra atlaišanu.

Rosļikovs solīja, ka Ušakovs tā noteikti nedarīs. Bet Ločmele-Ļunova bijušos Rātsnama kolēģus pat aicināja saderēt, ka šāds scenārijs neīstenosies. Domburs aicināja "Saskaņas" biedrus paskubināt Ušakovu laikus izziņot ārkārtas sēdi. Ločmele-Ļunova solīja viņam nodot ziņu. Viņa arīdzan atklāja, ka Ušakovam piketa vidū ir ieplānota uzstāšanās, tāpēc ārkārtas sēdes izsludināšana piketa laikā ir maz iespējama varbūtība.

Puntuļa ieskatā Ušakova atlaišana veicinās sabiedrības saliedētību. Bet Ločmele-Ļunova iebilda, ka sabiedrību vairāk saliedētu "Saskaņas" iekļaušana valdībā, jo tad krievu tautības cilvēkus vairs neuztvertu tikai kā nodokļu maksātājus un biznesa klientus.

Spriežot par "Gods kalpot Rīgai" nepiedalīšanos sestdienas pasākumā, Rosļikovs teica, ka "Saskaņai" nevajag, lai to vadā pie rociņas. Savukārt Ločmele-Ļunova teica, ka nezina par Latvijas Krievu savienības plāniem šai dienai. "Mums ir pietiekami daudz savu atbalstītāju. Kāpēc aicināt cilvēkus, kas mums pārmet dažādas lietas?" vaicāja Ločmele-Ļunova.

Puntulis pievērsās "Maskačkas sportistiem", kuri solījuši dalību pasākumā. Viņš šo cilvēku dalībā saskata fiziska spēka demonstrāciju. Ločmele-Ļunova paskaidroja, ka ne Maskačka, ne sportisti nav nekas slikts.

Pilnu raidījuma ierakstu var noskatīties šeit.

Jau ziņots, ka sestdien, 9. februārī, no pulksten 12 līdz 15 pie Rīgas domes notiks sapulce, kuras oficiālais mērķis ir dot iespēju iedzīvotājiem izteikt savu viedokli par pēdējā laikā valstī un Rīgā notiekošo. Šo mītiņu pieteikusi partija "Saskaņa".

Kā liecina Rīgas domes deputāta Vitālija Dubova (S) ieraksts sociālajā vietnē "Facebook", mītiņš paredzēts Rīgas mēra atbalstam. "Apmelot Nilu ir vieglāk nekā uzvarēt vēlēšanās. Robeža ir pārkāpta, mēs iziesim ielās!" pausts deputāta ierakstā, kurā solīts, ka pasākumā atbalstu Ušakovam paudīs arī "Maskačkas sportisti".

Vienlaikus ar "Saskaņu" Rātslaukumā piketēt gribēja arī Nacionālā apvienība. Taču vēlāk partija no šīs domas atteicās.

Līdz ar "Saskaņu" Rīgā valdošā partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) lēmusi piketā nepiedalīties, pastāstīja galvaspilsētas vicemērs Oļegs Burovs (GKR).

Ziņots, ka Daugavgrīvas mikrorajonā Rīgā tiek izplatīti materiāli par gaidāmo piketu, kuriem ir nacionālā naida kurinošs raksturs. Valsts policija par šo faktu sākusi kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!