Kā salabot Latvijas demogrāfiju

Jaunākie 'Eurostat' dati apliecinājuši katra latvieša bažas - mums ir otra bēdīgākā demogrāfiskā situācija Eiropas Savienībā. Latvija otrajā vietā ir gan mirušo, gan aizbraucēju īpatsvara rādījumos, uzvarot tikai Bulgāriju. Skats.lv konstatē, ka līdzšinējā politika nekam neder, tāpēc nākam klajā ar saviem ieteikumiem demogrāfisko rādītāju uzlabošanai.
Kā salabot Latvijas demogrāfiju
1
Papardes zieda meklēšana atkal un atkal. Mītiskais ‘papardes zieds’, mūsuprāt, ir līdz galam nenovērtēts koncepts. Lai šo ģeniālo latviešu darinājumu izmantotu pilnībā, iesakām zieda meklēšanas procesu ieviest arī citos valsts mēroga notikumos, ne tikai Līgo svētkos. Šī tradīcija ne mazāk lieliski iederēsies arī Ziemassvētkos, Lieldienās, 1. septembrī, visos festivālos (ieskaitot Jauno vilni), kā arī jaunieviestajos svētkos ‘Papardes zieda dienā’.
F64
Kā salabot Latvijas demogrāfiju
2
Latvijā uz tūkstoti 2013. gadā bija 14,3 mirušo, kas apgrūtina statistikas uzlabošanu. Apskatot ārvalstu pieredzi, kad 2012. gadā Itālijas pilsētiņas Falčiano mērs izdeva rīkojumu par aizliegumu tajā nomirt, rekomendējam šo pašu scenāriju ieviest visā Latvijas teritorijā. Tas nesīs arī papildus ekonomisko ieguvumu, kad sodīsim pārkāpējus.
F64


Kā salabot Latvijas demogrāfiju
3
Cilvēkus, kuri pamet valsti, valsts statistikas pārvaldē turpmāk uzskaitīt kā ‘tūristus’, nevis ‘izbraucējus’. Tādējādi mēs gan samazināsim pazūdošo cilvēku skaitu, gan radīsim citiem iespaidu par sevi kā tik labi situētu valsti, lai mūsu iedzīvotāji varētu dzīvot vienos priekos un ceļojumos.
F64


Kā salabot Latvijas demogrāfiju
4
Kampaņa "Dzemdēt ir stilīgi". Skats.lv pieļauj, ka ir izaugusi paaudze, kura neko nedara, ja tas nerullē. Tādējādi pietiek tikai iestāstīt, ka dzemdēšana ir jaunais trends (kampaņa ar Grēviņu, Medni galvenajās lomās), un tūkstošiem zelteņu dzemdēs aumaļām. Lai būtu pilnībā pārliecināti, ka tas tiešām strādās, kampaņas ietvaros viena no dzemdētājām saņems arī iPhone un divas biļetes uz kino.
F64


Kā salabot Latvijas demogrāfiju
5
Aizstāj sevi! Skats.lv redaktoriem jau bērnudārzā mācīja - ja tev apnika spēlēt "Kas dārzā?", tu nedrīksti vienkārši pamest rotaļu biedrus. Tā vietā piedāvā spēlēt "Namiņš deg!" Līdzīgi jābūt korektam pret savu valsti. Ja esi nolēmis emigrēt, tev obligāti pirms tam jāatrod un jāsarunā kāds vjetnamietis, kurds, pakistānis, kurš stāsies tavā vietā "pie virpas" Latvijas tautsaimniecības celšanā.
F64


Kā salabot Latvijas demogrāfiju
6
Ja gadījumā visas iepriekšminētās metodes tomēr nestrādā, mums ir arī plāns ‘B’. Palaižot visas statistikas ‘zemē’ un sasniedzot demogrāfijas zemāko punktu, mēs to pakāpeniski varēsim atkal labot, kļūstot par ‘straujāk progresējošo demogrāfiju Eiropā’. Faktu, ka šis plāns strādā un var atgriezt mūs uz zaļa zara, jau reiz esam pierādījuši ar ekonomiku.
F64
Latvija Eiropā - Grigule un Ždanoka Latvija Eiropā - Grigule un Ždanoka   (4)
Latvijas 'Twitter' līderu pirmie tvīti Latvijas 'Twitter' līderu pirmie tvīti   (1)
Latvijas populārās mūzikas dzejas atziņas Latvijas populārās mūzikas dzejas atziņas  
LieneCandy Opacā! Latvijas mediju virsraksti, ar ko nenošaut garām  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.