Latvijas basketbola Goda zāles leģendas

,
Latvijas sporta līdzjutējiem 18. augusts vēsturē ieies kā diena, kad mūžībā aizgāja Eiropas čempions, VEF un Rīgas ASK meistarkomandu, kā arī Latvijas centra izlases spēlētājs Visvaldis Eglītis. Ir tikai loģiski, ka Eglītis goda vietā atrodas basketbola slavas zālē, tāpēc Skats.lv izlēma aplūkot arī citus leģendāros vecmeistarus, kuri ir veidojuši Latvijas basketbola vēsturi.
Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
1
Karjeru VEF komandā Eglītis aizsāka 1958. gadā. Viņš bija pazīstams ar precīzajiem pusāķa metieniem, kā arī gudro spēli aizsardzībā, kas kļuva par viņa atslēgu uz PSRS izlases rindām. Meistars ar savu spēli līdzjutējus priecēja teju līdz 40 gadu vecumam.
basket.lv
Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
2
Četrkārtējais PSRS čempions un trīskārtējais Eiropas kausa izcīņas uzvarētājs Jānis Krūmiņš Rīgas ASK komandai pievienojās 1954. gadā. Vēlāk viņš startēja arī Rīgas VEF rindās. Savu pēdējo godalgu profesionālajā basketbolā Krūmiņš izcīnīja 1966. gadā, kad ieguva bronzas medaļas PSRS čempionātā. Šis spēlētājs esot bijis tieši tik bīstams, ka viņu sedza divi spēlētāji. Sportists 64 gadu vecumā mira 1994. gadā.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
3
Uzbrucējs Oļģerts Jurgensons, kurš 1959. gadā pievienojās Rīgas VEF komandai, vēsturē ir iegājis ne tikai ar izcilu spēli, bet arī ar rekordu - 16 meistarkomandā nospēlētām sezonām. Kaut arī pretinieki zināja Jurgensona spēles stilu, ar viņa precīzajiem metieniem un caurgājieniem cīnīties bija ļoti sarežģīti.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
4
Trīsdesmito gadu spožākā zvaigzne Latvijas basketbolā bija Rūdolfs Jurciņš. Ilggadējais valstsvienības centra spēlētājs un kapteinis bija arī rezultatīvākais Latvijas komandas spēlētājs 1935. gada Eiropas čempionātā. 1947. gadā sportists Rīgā tika apcietināts un vēlāk gājis bojā padomju koncentrācijas nometnē.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
5
Sešdesmitajos gados Jura Kalniņa vārds nebija svešs nevienam basketbola entuziastam. Snaipera un uzbrucēja dotības bija viņa atslēga uz būšanu par ASK un VEF komandu līderi. Ieguvis titulus gan kā PSRS čempions, gan Eiropas kausa izcīņas uzvarētājs, Kalniņš arī pēc profesionālās karjeras beigām nemeta entuziasmu zemē. Piedaloties veterānu turnīros, viņš 1997. gadā kļuva par pasaules čempionu maksibasketbolā. Kalniņš mira 2010. gada 9. februārī.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
6
Ātrais, agresīvais un rezultatīvais uzbrucējs Valdis Muižnieks bija viens no Latvijas labākajiem basketbolistiem piecdesmitajos un sešdesmitajos gados. 1951. gadā viņš pievienojās Rīgas ‘Dinamo’ komandai, bet vēlāk bija redzams gan ASK, gan VEF rindās. 1956. gadā viņš Padomju izlasei pievienojās kā viens no tālākajiem rezervistiem, taču jau pavisam drīz kļuva par vienu no komandas līderiem. Muižnieks mira 2013. gada 29. novembrī.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
7
Cezars Ozers 1958. gadā pievienojās Rīgas VEF sastāvam, jau pirmajā gadā kļūstot par valsts čempionu. Tālāk viņa karjera attīstījās ļoti strauji, jau 1960. gadā stāvot uz Olimpisko spēļu sudraba pakāpiena.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
8
Par pirmo latviešu basketbolistu, kuram izdevās iekļūt un nostiprināties Padomju izlasē kļuva Gunārs Siliņš. Viņš 1944. gadā pievienojās Rīgas ‘Dinamo’ komandai. Kļuvis par vienu no labākajiem uzbrucējiem Padomju Savienībā, Siliņš kļuva arī par pirmo latvieti, kurš PSRS izlases sastāvā izcīnīja Eiropas čempiona titulu. Siliņš miris 2001. gada 21. maijā.
basket.lv


Latvijas basketbola Goda zāles leģendas
9
Ar diženiem panākumiem Latvijas basketbola vēsturē ir iegājis Maigonis Valdmanis. Viņa meistarību apliecina fakts, ka tieši viņš tika izraudzīts par vienu no labākajiem spēlētājiem 1959. gada pasaules čempionātā. Tāpat starp viņa panākumiem ir desmit gadi PSRS izlases kapteiņa lomā. Valdmanis 1949. gadā startēja Rīgas ‘Dinamo’ sastāvā. Pēc profesionālās karjeras beigām viņš turpināja darbu kā treneris, palīdzot valsts izlasei iegūt 3. vietu PSRS tautu spartakiādēs. Leģendārais basketbolists mira 1999. gada 30. oktobrī.
basket.lv
‘RAF' spozme un bankrots ‘RAF' spozme un bankrots   (16)
Idealizēti un populāri noziedzinieki Idealizēti un populāri noziedzinieki   (1)
Kā Latviju pirms 74 gadiem okupēja PSRS Kā Latviju pirms 74 gadiem okupēja PSRS   (8)
Padomju pagrīdes galerija Padomju pagrīdes galerija   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.