'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts

,
24. septembrī Latviju pāršalca ziņa, ka arī pie mums beidzot ir pieejami jaunie 'iPhone 6' modeļi. Šī ziņa paralēli nesa arī skaudro atziņu, ka telefona cena Latvijā sasniedz pat 999€. Apzinoties, ka tam ir jābūt kaut kam ģeniālam, Skats.lv steidza lūkoties pēc jaunākā modeļa, lai varētu iepazīties un dalīties ar tā sniegtajiem iespaidiem.
'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
1
Kastītes atsaiņošanu, protams, pavadīja paranoja par neseno Austrālijas varoni, kurš TV kameru priekšā nosvieda zemē pirmo veikalā nopirkto ‘iPhone 6’. Laba ziņa 'Tele2' - telefona īpašniekiem, kuri mums to laipni aizdeva - šajā atpakošanā viss izdevās veiksmīgi un viedtālruni rokās ņēmām veselu. Toties prieku par veiksmīgo kastes atvēršanu aizēnoja turpmākās emocijas ar klātesošo izsaucieniem: ‘Viņi visu ir sabojājuši! Tas telefons izskatās tāpat, kā visi citi!’
DELFI
'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
2
Jā, jau ziņots, ka ‘Apple’ beidzot ir salūzuši zem sabiedrības un tirgus spiediena - jaunā telefona apmēri stipri atgādina tā konkurentus, kas ar masīviem displejiem lepojas jau sen. Šis ir īstais brīdis, lai atgādinātu ‘iPhone tēva’ Stīva Džobsa savulaik pausto pārliecību: ‘neviens nepirks telefonus ar lieliem ekrāniem!’ Šobrīd ‘Apple’ piedāvā divus jaunus telefonus - lielu (iPhone 6 - 4,7” displejs) un ĻOTI lielu (iPhone 6 Plus - 5,5”).
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
3
Stīvs Džobss savu nepatiku pret lielajiem ekrāniem pamatoja ļoti vienkārši - tiem nevarot aplikt apkārt plaukstu un lietošanai ir nepieciešamas abas rokas. Daudziem ‘iPhone’ piekritējiem tieši ērtā lietošana ir bijis arguments neskaitāmajos garlaicīgajos strīdos ar citu brendu entuziastiem. Taču tagad viņiem nāksies meklēt aizvien jaunus iemeslus, kāpēc tieši ‘iPhone’ viedtālruņi ir labāki. Galu galā laika gaitā tie ir kļuvuši tikai lielāki.
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
4
Neskatoties uz lielo izmēru, ‘iPhone 6’ plaukstā jūtas ērti - pirmkārt, tas ir patīkamā svarā (129 grami), otrkārt, rokā nelielu komforta sajūtu rada apaļie stūri. Jā, šim telefonam ir apaļi stūri. Pēc askētiskajiem un smalkā paskata ceturtajiem un piektajiem ‘iPhone’, ‘Apple’, šķiet, ir atmetuši domu par glītākā viedtālruņa statusu un noapaļojušies uz, acīmredzot, praktiskāko izvēli. Jā, laikam jau neizskatās slikti, bet tas nepavisam arī neizskatās pēc klasiska ‘iPhone’. Te gan nostaļģiskie entuziasti atkal varēs iekarst, ka tā ir atgriešanās pie saknēm - galu galā arī ‘iPhone’ trešie modeļi bija apaļi. Tomēr tāpat pirmo vietu dizaina ziņā dodam smalkajam un stiklotajam ceturtajam 'iPhone', otro askētiskajam piektajam, bet pārējiem atlikušo vienalga-kuru vietu.
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
5
Tāpat no vizuālajām atšķirībām jāatzīmē fakts, ka ieslēgšanas/bloķēšanas poga atrodas sānā (ļoti svarīgi), kamera ir ļoti izaicinoši izvirzīta uz priekšu (izslēdzot iespēju telefonu turēt uz līdzenas virsmas), savukārt aizmugurē gozējas horizontālas antenas svītras, kas izskatās pēc kļūdas telefona dizaina veidošanā. Tomēr tās ir paciešamas problēmas, jo, visticamāk, tāpat telefonam tiks uzvilkts kāds maciņš, kas samazinās iespējamību, ka tūkstoti vērtā trauslā ierīce ‘izbeigsies’ pēc tam, kad pirmo reizi izslīdēs no pirkstiem.
DELFI
'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
6
Pirmā lieta, ko pēc kārtīgas telefona vizuālās inspekcijas pārbaudīs ikdienas lietotājs, ir kamera - galu galā ir jāzina telefona potenciāls uzņemt mākslinieciskus pusdienu šķīvja kadrus. Tieši tāpēc mēs dienas laikā paskatījāmies, kā caur ‘iPhone 6’ izskatās viens no iecienītākajiem ‘Instagram’ fotografēšanas objektiem - Gaismas pils. Tiesa, laiks bija apmācies, tāpēc uz glītiem saules stariem nevarējām cerēt, taču šajā gadījumā tas nebija būtiskākais, jo arī sliktos laikapstākļos kamera ir lieliska. Megapikseļu skaits tai ir tas pats vecais (astoņi), bet nopietni ir uzlabots automātiskais fokuss, kas krietni samazina vēlmi ar pirkstu spaidīt pa ekrānu pirms liktenīgā attēla uzņemšanas.
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
7
Ne mazāk svarīgā lieta, protams, būs selfiju (priekšējā) kamera. Šajā sakarā mums ir sliktas ziņas - arī tā ir pieņemama (bet varēja būt kvalitatīvāka - 1,2 megapikseļi), kas nozīmē, ka internetu turpinās piepildīt neskaitāmi cilvēku uzņemti pašportreti. Kā atzina ‘Apple' - priekšējai kamerai ir īpaši pievienota opcija uzņemt attēlu birumu (piemēram, 10 kadrus sekundes laikā), lai varētu noķert labāko selfija variantu (ko mēs, uzņemot attēlu, nezinājām). Tiesa, normāla priekšējā kamera būs noderīga arī ‘Facetime' un ‘Skype' lietotājiem.
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
8
Pie labākas rezolūcijas ir tikusi arī panorāmas funkcija, kas tehniski ar neko citu neatšķiras no iepriekšējiem telefoniem (atgādinām, ka visi ar telefonu uzņemtie kadri nav apstrādāti ne datorā, ne ‘iPhone').
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
9
Attēlu uzņemšana tumsā pieprasa nedaudz lielāku koncentrēšanos - kvalitāte, protams, paliek tā pati labā, taču ir vairāk jūtama roku trīcēšana un vēlme pēc jaudīgāka stabilizatora (kāds, starp citu, esot ‘iPhone 6 Plus' versijai), taču kāpums uz augšu attiecībā pret iepriekšējiem modeļiem ir jūtams tāpat. Par velti jau tā kamera tik ļoti nespiestos laukā no korpusa.
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
10
Dalītas jūtas cilvēkiem ir par ‘iPhone 6' bateriju. Kamēr vieni jūsmo, ka tā ir glābta un kļuvusi teju vai mūžīga, citi apgalvo, ka plānajā telefonā neesot iespējams ievietot gana jaudīgu bateriju, lai piedāvātu gana ilgu darbināšanas režīmu spilgtajam un lielajam ekrānam. Tāpēc mēs spriedumos paļaujamies vien uz savu pieredzi. Plkst. 15:00 ar 100% atvienojām telefonu no lādētāja. Wi-fi un 3G bija ieslēgts, ekrāns - uz automātiskā režīma. Šajā laikā vienu reizi atskaņojām 'Youtube' atkārtojumu raidījumam ‘1:1’, kā arī vidēji aktīvi izmantojām sociālos tīklus. Plkst. 23:00 bija atlikuši 22%.
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
11
Ja sākotnēji nepameta doma ‘cik tad liela atšķirība starp līdz šim lietoto saplaisājušo 4S un 6 varētu būt’, tad dienas beigās jāsaka - milzīga. 4S, atšķirībā no jaunākā modeļa, ērti ietilpst standarta bikšu kabatā, tas nekrīt ārā minoties ar divriteni, to ir ļoti viegli noturēt vienā rokā, viņš pat ar sasistu stiklu izskatās smuki un galu galā - 4S nemaksā 999 eiro! Tomēr, protams, ‘iPhone 6' tehniski ir nesalīdzināms ar nevienu no saviem priekšgājējiem - tas gluži vienkārši ir labāks, ātrāks, kvalitatīvāks, advancētāks un gluži vienkārši svaigāks. Taču gala jautājums paliek - vai ir vērts skriet un steigties rindā, lai neatpaliktu no ‘Apple' konveijera?
DELFI


'iPhone 6' apskats: noapaļots, ātrs, labs un pārvērtēts
12
Nē - skriet, mūsuprāt, nav vērts. Taču šo telefonu pilnīgi noteikti ir vērts apsvērt. Ceturtās vai vecākas paaudzes ‘iPhone' lietotājiem, kuru ierīces jau būs nokalpojušas savus simboliskos divus gadus, 6. varētu būt saprātīgs attīstības solis, taču piekto viedtālruņu īpašniekiem atšķirība nebūs tik krasa, lai ar savu telefonu šajā informācijas laikmetā justos kā pagājušajā gadsimtā. 'iPhone 6' rada sajūtu kā loģisks tehnisks attīstības solis 'Apple' produkcijā, kas vismaz šoreiz nepiedāvā neko revolucionāru (jo pie lieliem ekrāniem mūs jau pieradināja citas kompānijas). Par vizuālo daļu - tās svītras un apaļās malas tomēr neliek mieru.
DELFI
Piedalies izsolē par vietu 'iPhone 6' rindā - pagaidām lētākais variants Piedalies izsolē par vietu 'iPhone 6' rindā - pagaidām lētākais variants  
Iegūsti virtuālo realitāti, piekarinot uz sejas ‘iPad’ Iegūsti virtuālo realitāti, piekarinot uz sejas ‘iPad’  
‘Apple’ produkti, kas nekļuva mīlēti ‘Apple’ produkti, kas nekļuva mīlēti   (3)
8 selfiju pasaules čempioni 8 selfiju pasaules čempioni  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.