Melnais saraksts - kas tas ir?

"Ja gribi mani iebalsot Saeimā, / Es būšu melnajā sarakstā" - dzied grupa "Hospitāļu iela". SAB bosa Jāņa Maizīša un režisora Alvja Hermaņa iekļaušana Krievijas Federācijas "persona non-grata" sarakstā nozīmē to, ka Skats.lv paskatīties uz šo fenomenu nedaudz detalizētāk.
Melnais saraksts - kas tas ir?
1
Runā, ka pirmoreiz pasaules vēsturē jēdziens "Melnais saraksts" parādījies 17.gadsimtā, kad britu karalis Čārlzs II (attēlā) izveidoja sarakstu ar tiem, viņaprāt, neliešiem, kas Kromvela revolūcijas laikā bija pielikuši savu intelektuālo potenciālu pie Čārlza tēva - arī karaļa - dekapitācijas.
Arhīva foto
Melnais saraksts - kas tas ir?
2
Šķiet, pasaulē kuriozākais gadījums ar kādas amatpersonas nonākšanu melnajā sarakstā ir Kurta Valdheima liktenis. Austriešu politiķis sākotnēji kļuva par formāli ietekmīgāko pasaules cilvēku - ANO ģenerālsekretāru. Bet vēlāk, kad atklājās viņa nacistiskā pagātne, Valdheimam tika liegta iebraukšana virknē valstu.
RIA Novosti/Scanpix

Melnais saraksts - kas tas ir?
3
Viegls veids, ja vēlies nokļūt Azerbaidžānas melnajā sarakstā, ir pakoncertēt armēņu kontrolētajā Kalnu Karabahā. Tā nesen gadījās gan Al Bano, gan Monseratai Kavaljē.
RIA/AFP

Melnais saraksts - kas tas ir?
4
Iespējams, miljoniem ļaužu pasaulē "Skārda bungas" ir kalpojušas kā spilgts iemesls ienīst nacismu un holokaustu, tomēr pietika nesen sirmajam Ginteram Grasam kaut ko sarunāt no sirds, lai viņš nokļūtu Izraēlai nevēlamu personu listē.
AFP/Scanpix

Melnais saraksts - kas tas ir?
5
Ne Kobzons, ne Žirinovskis, bet nelaiķis, leģendārais melnās pasaules magnāts Šabtajs fon Kalmanovičs ir odiozākā persona, kas jebkad bijusi Latvijas melnajā sarakstā.
AFP/Scanpix

Melnais saraksts - kas tas ir?
6
Ko sēsi, to pļausi! Par veco biblisko patiesību šodien pārliecinājās Alvis Hermanis. Ja kritizēsi Putinu, tiksi Krievijas melnajā sarakstā.
LETA

Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā  
Putina provokatīvākie un drosmīgākie citāti Putina provokatīvākie un drosmīgākie citāti   (20)
Putina slaveno draugu atbalsts Putina slaveno draugu atbalsts   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.