Aizraujoši meža muzeji Latvijā

Mežs ir viena no Latvijas lielākajām bagātībām. Tas apvieno krāšņu augu pasauli un dzīvo radību daudzveidību, kas valdzina kā bērnus, tā pieaugušos. Lai iepazītos ar pārsteigumiem bagāto Latvijas mežu pasauli, piedāvājam aplūkot četrus aizraujošus meža muzejus Latvijā, kas aicina doties meža vēstures līkloču un jaunu atklājumu ceļojumā arī pārliecinātus dabas cienītājus.
Aizraujoši meža muzeji Latvijā
1
Meža muzejs LVM Jaunmoku pilī. Senā LVM Jaunmoku pils atrodas Tukuma novadā, tā ir celta 1901. gadā kā Rīgas pilsētas galvas Džordža Armitsteda medību pils. 1974. gadā pilī tika iekārtots Meža muzejs, lai vēstītu par Latvijas mežsaimniecību. Meža muzejs pašlaik atrodas rekonstrukcijā, pēc vērienīgām pārmaiņām tas tiks atvērts gada nogalē un gaidīs ar jaunu ekspozīciju un interaktīvi izglītojošiem dabas iepazīšanas risinājumiem. Tikmēr pils torņa stāvos apskatāma medību tematikai veltīta ekspozīcija – ieroči, suņu attēli, pagājušajā gadsimta medību fotogrāfijas.
LVM Jaunmoku pils muzeja arhīvs
Aizraujoši meža muzeji Latvijā
2
Ķirbižu meža muzejs. Atklāts 1989. gadā Limbažu rajonā un ir vienīgais šāda veida muzejs Ziemeļlatvijā. Tas savus apmeklētājus iepriecina ar plašu ekspozīciju, ļaujot iepazīties gan ar apkārtnes meža zvēriem un putniem, aizsargājamajiem augiem, gan arī meža apsaimniekošanas darbarīkiem. Savukārt vēstures cienītājiem muzejs piedāvā interesantus faktus par Latvijas mežsaimniecības skolu vēsturi, Rīgas jūras līča austrumu piekrastes mežu vēsturi, kā arī vairāk uzzināt par meža darbiniekiem, kuri savas darba gaitas uzsākuši kopš 1921. gada.
Mārītes Purmales privātā kolekcija


Aizraujoši meža muzeji Latvijā
3
Valdemārpils meža muzejs. Apmeklētājiem muzejs ir atvērts kopš 1971. gada, un tas atrodas Talsu novadā. Saviem apmeklētājiem muzejs sniedz iespēju ielūkoties Jāņa Metuzāla ģimenes privātkolekcijā, kura apvieno neparastus dabas veidojumus un Latvijas meža dzīvnieku ragus. Muzeja apkārtni ieskauj valsts nozīmes dendroloģiskais stādījums, ko novērtēs gan bērni, gan pieredzējuši dabas pētnieki.
Laimas Gūtmanes privātā kolekcija


Aizraujoši meža muzeji Latvijā
4
Annas Āzes meža muzejs. Visus šī muzeja eksponātus vairāk nekā 20 gadu vākusi un lolojusi mežzine un muzeja saimniece Anna Āze. Muzeja eksponātu klāstā ir, piemēram, mežsarga darbarīki, dzīvnieku izbāzeņi, dzīvnieku ādas, pārnadžu ragi. Unikālākais šī muzeja eksemplārs ir Žīguru mežā atrastais uzziedējušas priedes stumbra žuburs, ko, kā liecina meža zinātnieku veikts pētījums, varot ieraudzīt vien reizi tūkstoš gados.
Žīguru bibliotēkas arhīvs
Nesam Latvijas vārdu pasaulē - unikālas koka mājas Nesam Latvijas vārdu pasaulē - unikālas koka mājas   (7)
Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas? Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas?   (2)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.