Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē

Latvijā ir daudz lielisku un aizraujošu galamērķu, kurp doties kopā ar visu ģimeni, lai izzinātu mūsu zemes kultūru un vēstures liecības. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar pilīm, muižām un to parkiem, ko noteikti vērts apmeklēt vēl šajā sezonā.
Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē
1
Gārsenes pils. Neogotiskajā stilā celtā Gārsenes pils atrodas pašā Lietuvas pierobežā, Jēkabpils novada Gārsenes pagastā, un kopš 1940. gada tajā ierīkota Gārsenes pamatskola. Pils telpās izvietots muzejs, kurā gida pavadībā iespējams iepazīties ar pils un tās kādreizējo īpašnieku Budbergu vēsturi, kā arī apskatīt dažādas liecības no pagasta un pamatskolas sendienām. Apmeklētājus aizraus pie pils iekārtotais parks ar daudziem īpatnējiem un dižiem kokiem. Tajā sākas vairākas labiekārtotas pastaigu takas, kurās ierīkotas ugunskura un atpūtas vietas.
A/S ‘Latvijas Valsts meži’
Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē
2
Jaunmoku pils. Viena no dižākajām pērlēm ir 1901. gadā Tukuma apkaimē celtā Jaunmoku pils, kurā neogotiskā stila formas apvienojušās ar jūgendstila elementiem, bet pils fasādi rotā vairāki tornīši. Dodoties ekskursijā uz šo vietu, apmeklētāji var gan aplūkot skaistās pils telpas un tajās izvietotās ekspozīcijas, gan uzkāpt 20 metrus augstajā tornī un paviesoties ēkas otrajā stāvā ierīkotajā Meža muzejā.
A/S ‘Latvijas Valsts meži’


Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē
3
Zaļenieku Zaļā muiža. 18. gadsimta otrajā pusē vēlā baroka stilā celtā muiža ir viena no vecākajām ordeņa muižām Zemgalē. Neskatoties uz zudumiem un ēkas pārbūvēm laika gaitā, muižā arvien saglabājušies daudzi oriģinālie elementi no 18. un 19. gadsimta, piemēram, griestu dzegas otrā stāva zālēs, parketa fragmenti un durvju vērtnes. Blakus ēkai atrodas arī 24 hektārus plašais muižas parks, kurā aug daudz neparastu un lielu koku, tostarp 40 metrus augsta egle – garākā Jelgavas novadā.
A/S ‘Latvijas Valsts meži’


Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē
4
Tērvetes koka pils. Unikāls objekts, kur sev tīkamu atpūtu atradīs kā lielākie, tā mazākie ģimenes locekļi, ir rekonstruētā 12. gadsimta Tērvetes koka pils. Lai gan atjaunošanas darbi arvien turpinās, pašlaik interesentiem apskatei pieejama pils Austrumu daļa, kur iekārtota ekspozīcija par Tērvetes pili un zemgaļu materiālo kultūru. Līdzās pilij atrodas Tērvetes senvēstures muzejs, kurā iespējams gan iepazīties ar seno zemgaļu un Tērvetes vēsturi no 9. līdz 13. gadsimtam, gan aplūkot senos ieročus, zemgaļu tērpus un sadzīves priekšmetus.
Publicitātes foto


Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē
5
Dundagas pils. 13. gadsimta otrajā pusē būvētā Dundagas pils ir lielākā un senākā Ziemeļkurzemes pils. Tajā izvietotas dažādas ekspozīcijas, kas piedāvā iepazīties ar bijušajiem pils īpašniekiem, aplūkot skices un attēlus no dažādiem pils celtniecības posmiem, kā arī apskatīt vienīgo pastāvīgo medaļu ekspozīciju Latvijā un izstādi „Krokodilu ligzda”, kas veltīta pasaulslavenajam krokodilu medniekam, dundadzniekam Arvīdam Blūmentālam. Blakus pilij plešas 17. gadsimtā veidots parks, kurā esošais Puišukalna akmens un Mīlestības saliņa kļuvuši par iemīļotiem pieturas punktiem mīlētājiem un jaunajiem pāriem.
Aivar's / cc
Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas  
Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules   (3)
Skaistākie meža zvēri Latvijā - kas viņi ir? Skaistākie meža zvēri Latvijā - kas viņi ir?   (6)
Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.