Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā

Mežs ir vieta, kur smelties enerģiju, svaigu gaisu un brīvību, tomēr uz mežu varam doties arī izzinošās ekskursijās pa vēsturiskiem objektiem. Šajā rakstā apkopti interesantākie slepenie bunkuri, kas atvērti apmeklētājiem.
Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā
1
Nacionālo partizānu bunkurs Īles mežos. Šis ir viens no lielākajiem bunkuriem Baltijas valstīs, ko 1948. gadā uzbūvēja apvienotās latviešu – lietuviešu grupas partizāni. Bunkuru uzcēla kā pagaidu mītni, lai pārlaistu Īles mežos 1948./1949. gada ziemu. Ilgus gadus par bunkura esamību nedrīkstēja runāt. Pateicoties AS „Latvijas valsts meži” atbalstam, bunkurs ir atjaunots, un tā iekārtojums ir saglabāts tāds, kā tālajā 1948. gada ziemā. Īles nacionālo partizānu bunkurs pieejams apskatei jebkurā diennakts laikā.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā
2
Nacionālo partizānu bunkurs Amatā. Tas veidots, balstoties uz bijušo mežabrāļu stāstiem un atmiņām par dzīvi meža bunkurā, slēpjoties un cīnoties par neatkarīgu Latvijas valsti. Lai apmeklētājiem sniegtu plašāku ieskatu par dzīvi šādā vietā, bunkurā ir izveidota arī bruņojuma un sadzīves priekšmetu ekspozīcija. Ja ekskursijā dodas gida pavadībā, ir iespēja uzzināt dažādus interesantus stāstus par tā laika dzīvi, var noskatīties arī video ar mežabrāļu intervijām. Bunkura ārpusē ir ierīkota piknika vieta ar ugunskuru.
mezabrali.wordpress.com


Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā
3
Bijusī padomju armijas raķešu bāze Zeltiņos. Šī padomju armijas raķešu bāze bija viens no tā laika sevišķi slepeniem militārajiem objektiem Ziemeļvidzemes mežos. Šeit vienuviet atrodami vairāki pazemes bunkuri, pamestas ēkas, raķešu noliktavas, to palaišanas laukumi un citi elementi. Te skatāms arī Ļeņina piemineklis – akmenī kalts viņa galvas atveids, kas padomju gados bija novietots Alūksnes centrālajā laukumā.
flickr.com/Ēriks Krēsliņš


Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā
4
Roberta Rubeņa bataljona zemnīca. Latviešu leģionāra un Kureļu grupas bataljona komandiera Roberta Rubeņa vārdā nodēvētais bataljona bunkurs atrodas Usmā, netālu no Ilziķu ezera bijušo Ilziķu māju tuvumā. Šo vietu visinteresantāk apmeklēt kopā ar Rubeņa fonda vadītāju Andreju Ķeizaru, kura kontakti viegli atrodami internetā. A. Ķeizars aizraujoši stāsta par visiem dramatiskajiem notikumiem, kas risinājušies bunkurā. Netālu ir iespēja apmeklēt arī Rubeņa bataljona piemiņas muzeju Ugālē, „Silmačos”.
flickr.com/Andrew Malone
Sešas labākās putnu vērošanas vietas Latvijā Sešas labākās putnu vērošanas vietas Latvijā   (2)
Interesanti koka suvenīri Latvijā Interesanti koka suvenīri Latvijā   (4)
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.