Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes

Līdz ar pavasara atnākšanu Latvijas mežos tradicionāli iegūstam spirdzinošās bērzu un kļavu sulas. Šīs sulas uzlabo organisma imunitāti, tāpēc pavasarī tās ir sevišķi iecienītas. Kā pareizi sulas iegūt, nenodarot kaitējumu kokam, lasiet rakstā: Sācies sulu laiks – nenokavē! Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar sešām netradicionālām un gardām sulu receptēm, kuras iespējams pagatavot vienkārši un ātri.
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes
1
Bērzu sulas ar citronu. Tā kā bērzu sulas ir nedaudz saldenas, tām var pievienot citronu, lai iegūtu savdabīgu garšu. Lai garšu pretstatu pastiprinātu, var pievienot arī nedaudz cukura un rozīnes. Šādi pagatavotas sulas var gan dzert tūlīt pēc pagatavošanas, gan uzglabāt vairākas nedēļas.
flickr.com/Didrinks


Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes
2
Kļavu sulas ar žāvētiem augļiem. Ja kļavu sulas ieskābētu, tām pievieno rudzu maizes garozu un ļauj ieskābt istabas temperatūrā. Kad sulas jau nedaudz ieskābušas, tās pilda pudelēs, pievieno žāvētus ķiršus, upenes, korintes vai ābolus. Pēc vēlēšanās var pievienot arī žāvētas piparmētru lapiņas, kas dzērienam piedod svaigumu. Šādas sulas uzglabā pagrabā.
flickr.com/Tammy Friesen


Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes
3
Svaigas bērzu sulas ar piparmētrām. Pavasarī sevišķi iecienītas ir spirdzinošās bērzu sulas ar piparmētrām. Vislabāk šādas sulas ir dzert svaigā veidā, tās neraudzējot. Bērzu sulām atliek vien pievienot piparmētras vai citronmētras un kārtīgi samaisīt. Pēc vēlēšanās var pievienot arī nedaudz brūno cukuru, kas dzērienu padarīs līdzīgu populārajam mohito kokteilim.
foodiesfeed.com/Jakub Kapusnak


Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes
4
Kļavu sulas ar smiltsērkšķiem un piparmētrām. Lai pagatavotu šādas sulas, vispirms katliņā uzkarsē aptuveni 100 gramus smiltsērkšķu kopā ar divām ēdamkarotēm medus. Kad medus izkusis, uzlējumu pievieno aptuveni litram kļavu sulu, kā arī sakapātas piparmētru lapiņas. Dzērienu dzer svaigu. Šādas sulas ir lielisks uzmundrinājums rīta agrumā.
flickr.com/Otto Kristensen


Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes
5
Bērzu sulas ar rupjmaizi un upeņu dzinumiem. Receptei 10 litriem bērzu sulu nepieciešami 100 grami rupjmaizes, divi jauno upeņu dzinumi un 50 grami cukura. Pagatavošana vienkārša – rupjmaizi saberž un apgrauzdē, lai tā būtu cieta. To kopā ar upeņu dzinumiem un cukuru pievieno bērzu sulām, visu samaisa. Trīs dienas ļauj sulām uzrūgt istabas temperatūrā. Sulas pilda pudelēs, pievienojot katrai pudelei pus tējkaroti cukura. Šādi gatavotas sulas iespējams uzglabāt pagrabā un dzert, kad vien sirds kāro.
flickr.com/Paul VanDerWerf
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā   (3)
Aicinājums visiem dabas draugiem - stādiet kokus! Aicinājums visiem dabas draugiem - stādiet kokus!   (8)
Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas? Kāpēc bērna attīstībā labāk izmantot tieši koka rotaļlietas?  
Sajūsmu izraisa kārtējie '12 fakti, ko nezinājāt par Latviju' Sajūsmu izraisa kārtējie '12 fakti, ko nezinājāt par Latviju'   (9)
Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka   (2)
Sešas lieliskas mobilās aplikācijas dabas izzināšanai Sešas lieliskas mobilās aplikācijas dabas izzināšanai   (1)
Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes? Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.