Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka

Koks nereti tiek dēvēts par mūsu valsts "zaļo zeltu", turklāt tā augstvērtīgās īpašības zināmas jau sen. Koks ir ne vien vizuāli pievilcīgs, bet ar dažādām unikālām īpašībām apveltīts un bieži vien tiek uzskatīts par vienu no Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotākajiem celtniecības materiāliem. Šajā rakstā piedāvāsim piecus iemeslus, kāpēc savas mājas būvniecībā izvēlēties tieši koku.
Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka
1
Enerģijas taupīšana. Koks ir dabisks izolators un ļoti efektīvi pasargā no aukstuma un karstuma. Salīdzinājumā ar akmens, betona un ķieģeļu mājām, dzīvojot no koka celtā ēkā, iespējams ietaupīt ievērojamu enerģijas daudzumu.
boaski / cc
Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka
2
Skaņas vadītājs. Koks kalpo par skaņas rezonatoru, un ar šo īpašību var vadīt vai – tieši otrādi – slāpēt skaņu pēc nepieciešamības, pareizi izvietojot ēkas konstrukcijas. Pateicoties tam, koks tiek izmantots daudzu koncertzāļu celtniecībā visā pasaulē, piemēram, Volta Disneja koncertzālē ASV un ‘TheSibeliusHall’ Somijā.
Daniel Hartwig / cc


Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka
3
Ekonomiskums. Pateicoties veidam, kā koka ēkas tiek konstruētas un plānotas, tās iespējams uzbūvēt daudz ātrāk nekā, piemēram, celtnes, kas tiek veidotas no akmens vai betona, bet ātrie būvdarbi ievērojami samazina celtniecības izmaksas. Turklāt koku ir viegli uzturēt un remontēt.
ARBRE ÉVOLUTION / cc


Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka
4
Estētiskums. Koks ir dekoratīvs materiāls – katram kokam ir citādāka tekstūra, krāsa un smarža, turklāt tā dizains mainās atkarībā no tā, kādā veidā koks tiek izzāģēts. Tāpat atbilstoši savām vēlmēm koku iespējams eļļot vai krāsot un lakot, piešķirot tam gan spilgtus, gan mierīgus toņus.
mrpolyonymous / cc


Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka
5
Draudzīgs videi. Koks ir dabisks, atjaunojams un ilgtspējīgs resurss. Turklāt koks nerada kaitīgu ietekmi uz vidi, ko, piemēram, rada mājas, kuru karkasu celtniecībā tiek izmantots tērauds, nevis koks.
AS ‘Latvijas valsts meži’ arhīvs
Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē   (1)
Pieci elpu aizraujošākie koka namiņi pasaulē Pieci elpu aizraujošākie koka namiņi pasaulē   (1)
Namiņš tiem, kuriem meža vidū patīk baudīt romantiku Namiņš tiem, kuriem meža vidū patīk baudīt romantiku  
Vai, pārceļoties no pilsētas uz mājiņu laukos, varēsi dzīvot dabiskāk? Vai, pārceļoties no pilsētas uz mājiņu laukos, varēsi dzīvot dabiskāk?   (6)
Iepazīt koku Mežaparka izstādē Iepazīt koku Mežaparka izstādē  
Sabiedriskais transports ar koksnes dīzeļdegvielu Sabiedriskais transports ar koksnes dīzeļdegvielu   (2)
Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.