Iepazīt koku Mežaparka izstādē

Jau sesto gadu Mežaparka Lielās estrādes telpās ir atvērta Latvijas meža nozarei veltītā izstāde "Iepazīsties – koks!" Tajā tiek sniegtas atbildes uz jautājumiem, kas ir koks, kāpēc ir labi to audzēt un kāpēc mežs ir jācērt un jāatjauno? Izrādās, mēs ik dienas koku lietojam uzturā, velkam mugurā un braucam automašīnās, kuru neatņemama sastāvdaļa ir koks.
Iepazīt koku Mežaparka izstādē
1
Gan lieliem, gan maziem. Sēklu selekcija, fotosintēze, lignīns, šķelda, celuloze un kubikmetri – tie ir tikai daži no sarežģītajiem vārdiem un jēdzieniem, kurus pieredzējušais izstādes gids izmanto savā stāstījumā, kad apskatīt izstādi ieradusies interesentu grupa. Stāsts būs gana interesants gan pirmklasniekiem, gan jau sevi pierādījušiem biznesa pārstāvjiem. Turklāt te apmeklētājiem ir iespēja papildināt zināšanas bioloģijā, fizikā, ķīmijā, matemātikā, mākslā, amatu mācībā un citos mācību priekšmetos.
AS “Latvijas valsts meži"
Iepazīt koku Mežaparka izstādē
2
Iepazīt mežsaimniecības ciklu. Izstādē var iepazīties ar meža nozares kompleksu: pilnu mežsaimniecības ciklu, kas sevī ietver koku sēklu ievākšanu, stādu audzēšanu, koku stādīšanu un audzēšanu, kā arī meža produkcijas tālāko pārstrādi – Latvijā ražotiem inovatīviem un moderniem koka produktiem, daudzus no kuriem ikdienā reti kurš saista ar meža nozari.
AS “Latvijas valsts meži"


Iepazīt koku Mežaparka izstādē
3
Kvalitatīvs stāds. Nozīmīga izstādes daļa ir veltīta mežam un tā ekosistēmai, izstādē var uzzināt daudz jauna par sēklu un augu selekciju, gūstot priekšstatu arī par koka augšanas principiem – kāpēc vienā kokā ir gan mīkstā, gan cietā koksne un kā ar sauli ir iespējams apmānīt jauno stādiņu tā, ka tas vienā dzīves gadā sajūtas jau kā divus gadus vecs koks. Un tieši šeit ikvienam ir iespēja pamēģināt, kā tad tiek stādīts mežs ar stādāmo stobru un īstiem, dzīviem stādiņiem.
AS “Latvijas valsts meži"


Iepazīt koku Mežaparka izstādē
4
Vaniļas saldējums un citi pārsteigumi. Iespējams, daudziem lielu pārsteigumu radīs ziņa, ka dažādi našķi, piemēram, čipsi, saldējums un vaniļas pudiņš, ir mūsdienu kokrūpniecības produkti. Paši pat neapzinoties, izmantojam koksni ik dienas, un tā ir sastopama it visur – kā tualetes papīrā, zobu pastā, maizes dēlītī. Latvijas koks ir neatņemama sastāvdaļa „Samsung", „Hyundai", „Mercedes Benz", „Porsche" un daudzu citu pasaulslavenu ražotāju produkcijā. Īpaši iecienīti mūsdienās ir koka dizaina darinājumi, piemēram, brilles, aproču pogas, pulksteņu ķēdītes, divriteņi, sniega dēļi un kanoe.
AS “Latvijas valsts meži"


Iepazīt koku Mežaparka izstādē
5
Kā izmantot koku būvniecībā? Ja ir kāds materiāls, no kura var izgatavot visu, tad tas viennozīmīgi ir koks – vienīgais atjaunojamais Latvijas būvmateriāls. Koka lidmašīnas, kuģi un pat kosmosa kuģi – viss ir iespējams. Atliek vien iepazīt koka labās īpašības, lai tās varētu prasmīgi izmantot pat daudzstāvu koka ēku celtniecībā. Izstādes apmeklētāji var staigāt pa dažāda biezuma saplākšņa pakāpieniem, lai ar savu ķermeni sajustu, kā koks liecas un notur slodzi, bet vēlāk atgūst sākotnējo formu. Turpat ir iespēja pārliecināties arī par citām koka fizikālajām īpašībām – kā tas deg, kāds ir tā svars un izturība.
AS “Latvijas valsts meži"


Iepazīt koku Mežaparka izstādē
6
Pieteikšanās. Pieteikties bezmaksas izstādes apmeklējumam var, rakstot uz e-pastu: koksirlabs@koksirlabs.lv vai zvanot: 26594141. Darba dienās no pl.10:00-15:30, par apmeklējuma laikiem iepriekš vienojoties. www.koksirlabs.lv.
AS “Latvijas valsts meži"
Interesanti koka suvenīri Latvijā Interesanti koka suvenīri Latvijā   (4)
Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka   (2)
Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā   (3)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.