Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks

Kad sniega sega jau daudzviet nokususi, siltajos saules staros kokos sācies sulu laiks. Kļavu sulas tecina nedaudz ātrāk par bērzu sulām, kad koku apspīd pirmie saules stari, bet zeme no sala vēl nav atlaidusies, pretēji bērzu sulām, kuras vislabāk tecināt, kad tā jau ir atlaidusies.
Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks
1
Domā arī par koku! Tā kā kokam sula ir cukura un minerālvielu avots, kas tam nepieciešams lapu plaukšanai un ziedēšanai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) iesaka domāt ne vien par veselīgo sulu ietekmi uz cilvēka organismu, bet arī par pašu koku. Kokam nevajadzētu atņemt pārāk daudz enerģijas. Turklāt jāsaprot, ka katrs urbums kokam rada mehānisku bojājumu, caur kuru var iemājot dažādi mikroorganismi un izraisīt koksnes iekrāsošanos, vēlāk trupi. Tāpēc valsts mežā sulu iegūšanai katra mājsaimniecība bez maksas drīkst veikt vienu urbumu. Ir svarīgi, lai tas netiek veikts pārāk dziļi un, kad sulas satecinātas, tiek pareizi aiztaisīts. Lai kokam nenodarītu pāri, LVM aicina ievērot vairākus svarīgus priekšnoteikumus.
flickr.com/Rasmus Lerdorf


Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks
2
Urbuma izveide un aiztaisīšana. Urbšanas vietā (līdz 50 centimetriem no zemes) kokam jābūt ne mazākam par 40 centimetriem diametrā, turklāt urbums jāveido ne dziļāk par 10 centimetriem, jo sula tek gar koka mizu, ne no kodola. Savukārt, kad sula iegūta, urbums obligāti jāaiztaisa ciet. To veic ar koka tapu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks
3
Trauka nosegšana. Saldais dzēriens pievelk arī kukaiņus, tādēļ trauku ieteicams pārsiet ar marli, kas neļaus tiem iekrist sulā. Un lai sulas nesajaucas ar, piemēram, lietus ūdeni, trauku vēlams arī nosegt.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks
4
Sulu baudīšana. Sulas ieteicams dzert, lai attīrītu organismu no dažādiem sārņiem un sāļiem, un uzlabotu vielmaiņu. To vislabāk baudīt 3 – 4 stundas pēc tecināšanas, kamēr vēl nav zudušas aktīvās vielas. Tecināt var līdz brīdim, kad sāk plaukt pumpuri un sulas kļūs duļķainas. Ja bērzu sulas mēdz dažādi ieraudzēt, kļavu sulas dzer svaigas, tām var pievienot dažādas sastāvdaļas, lai piešķirtu garšu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks
5
Sulu tecināšana kā bizness. Koku sulas LVM mežos drīkst iegūt tikai pašpatēriņa vajadzībām, veidojot urbumu vienā kokā. Ja tomēr ir vēlme tās tirgot vai iegūt rūpnieciskām vajadzībām, veidojot vairākus urbumus, jāvēršas attiecīgajā LVM reģionālajā mežsaimniecībā, kuras teritorijā sulas plānots iegūt.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī   (13)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.