Pieci padomi, kā padarīt ikdienas dzīvi 'zaļāku'

Mūsu pasaule ir mūsu mājas, un mūsu attieksme pret to tieši ietekmē mūsu dzīvi un veselību. Ik dienu ievērojot vienkāršus un dabai draudzīgus padomus, mēs pasaudzēsim kā vidi, tā cilvēkus sev apkārt. Lai gan sākotnēji var šķist, ka viena cilvēka veikums uz kopējā pasaules fona neko neietekmēs un mums gribēsies paburkšķēt - "ko tad es, es jau neko", vispirms ir vērts sākt pašam ar savu paradumu maiņu. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar pieciem vienkāršiem padomiem dabas saudzēšanai un "zaļākas" dzīves veidošanai, ko ikviens var viegli ieviest savā ikdienā.
Pieci padomi, kā padarīt ikdienas dzīvi 'zaļāku'
1
Atkritumu šķirošana. Pats vienkāršākais solis pretī sakoptākai un tīrākai videi ir atkritumu šķirošana. Ievies atsevišķas atkritumu tvertnes – vienā met tikai papīru, otrā – plastmasu, trešajā – kompostu, bet ceturtajā – stikla taru, pēc tam katru nogādājot tai paredzētos konteineros. Ja dzīvo privātmājā, kompostu vari sakrāt un izmantot arī kā labu dārza mēslojumu. Turklāt veikalos pieejami arī speciāli šim nolūkam paredzēti spaiņi, kas absorbē nepatīkamos aromātus, tādējādi padarot komposta veidošanu daudz ērtāku.
Latvijas valsts mežu arhīvs
Pieci padomi, kā padarīt ikdienas dzīvi 'zaļāku'
2
Makulatūras nodošana. Lai ik dienu lieki nepiepildītu atkritumu tvertni ar otrreiz pārstrādājamu materiālu, sakrāj izlasīto presi un reklāmas lapas atsevišķi, pēc tam nodod tās pārstrādei, piemēram, papīrfabrikai ‘Līgatne’. Šādi būsi draudzīgs ne vien pret vidi, bet arī efektīvi atbrīvosi savu dzīves telpu.
Jon S / cc


Pieci padomi, kā padarīt ikdienas dzīvi 'zaļāku'
3
Plastmasas trauku vietā – papīra trauki. Ja esi iemīļojis mielošanos brīvā dabā, tad noteikti ne reizi vien būsi izmantojis arī plastmasas galda piederumus, ko pēc lietošanas izmet tuvējā atkritumu tvertnē. Šiem traukiem ir lieliska un dabai daudz draudzīgāka alternatīva – papīra šķīvji, koka piederumi. Turklāt, ja kāds šķīvis netīšām nokritīs zemē vai tiks aizmirsts mežā, tas ar laiku sadalīsies, nenodarot kaitējumu dabai.
Latvijas valsts mežu arhīvs


Pieci padomi, kā padarīt ikdienas dzīvi 'zaļāku'
4
Polietilēna maisiņu vietā – stilīgi auduma maisiņi. Mēs visi kaut reizi noteikti esam redzējuši nomaļā vietā nomestus un vējā plīvojošus polietilēna maisiņus. Tas ir īstākais dabas bieds un Cūkmena ienaidnieks, jo, nonākuši dabā, tie sadalās ļoti lēni – pat 500 gadus. Lai samazinātu šāda materiāla kaitīgo ietekmi uz vidi, noteikti ir vērts savā ikdienā izmantot papīra vai auduma maisiņus – tie ne vien izskatīsies stilīgāk, bet arī būs daudz saudzīgāki pret dabu.
Latvijas valsts mežu arhīvs


Pieci padomi, kā padarīt ikdienas dzīvi 'zaļāku'
5
Koku stādīšana. Vai zināji, ka tas lielais koks, ko redzam mežā, ir izaudzis no mazas sēkliņas? Vai zināji, ka koks, kamēr aug, ražo skābekli? Ja ir zinātkāre, veic mājās eksperimentu un iestādi kociņu mazā kastītē, rūpējies par to un vēro, kā tas aug. Kad tas būs paaudzies – pārstādi dabā. Būs liels gandarījums un būsi devis arī savu artavu Latvijas skābekļa rūpnīcai – mežam.
Latvijas valsts mežu arhīvs
Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē  
Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku? Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?   (12)
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir? Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?   (6)
Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas? Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas?   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.