Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē

, ,
Svētdien Latviju atkal varētu skart spēcīga vētra, kad vēja brāzmas varētu sasniegt pat 35 metrus sekundē lielu ātrumu. Tāpat sinoptiķi norāda, ka atkal varētu tikt izplatīts sarkanais brīdinājums. Tā kā īsā laika posmā šī nav pirmā reize, kad mums ir jāuztraucas par lidojošiem kokiem un norautiem jumtiem, piedāvājam atminēties piecas spēcīgas vētras Latvijas vēsturē.
Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē
1
1953. gada 3. martā Liepājā plosījās vētra, kuras laikā vējš brāzmās sasniedza 34 m/s, tās radītajai straumei nodarot nopietnus postījumus piekrastes joslā. Kaut arī vēja brāzmu reģistrācija tika uzsākta tikai pēc dažiem gadiem, šī vētra ir saglabājusi savu statusu kā viena spēcīgākajām, ko esam piedzīvojuši.
F64
Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē
2
1967. gada 18. oktobra orkāns Latvijā bija spēcīgākā un postošākā vētra Latvijas vēsturē, kopš 1960. gadā tika uzsākta vēja brāzmu reģistrēšana. Liepājā brāzmu stiprums sasniedza pat 48 m/s, kas ir Latvijas rekords. Tajās visvairāk cieta Liepājas, Aizputes, Dobeles, Jaunjelgavas un Jēkabpils meži.
AFI


Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē
3
1969. gada 2. novembra orkāns Latvijā bija otrā spēcīgākā un postošākā vētra Latvijas vēsturē. Daugavpilī brāzmas sasniedza pat 44 m/s, bet tautsaimniecībai šis orkāns nodarījā lielākus zaudējumus pat nekā iepriekšējais 1967. gadā.
AP/Scanpix


Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē
4
2001. gada novembris ir īpašs ar to, ka īsā laika posmā notika divas lielas vētras - tās tika uzskatītas par lielākajām kopš 1969. gada. Abu vētru laikā no Rīgas līča krasta joslas jūrā tika ieskaloti 1 170 000 kubikmetru smilšu, taču visvairāk cieta Kolkas rags, kur krasta ūdenslīnija sasniedza vietu, kur tā bija pēc 1969. gada vētras.
F64


Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē
5
2005. gada 9. janvāris Latvijas vēsturē iekļuva ar ‘Ervīnu’ - postošākais orkāns valsts vēsturē pēdējo 35 gadu laikā. Vēja ātrums naktī uz 9. janvāri sasniedza 40 metrus sekundē, bet pie Grobiņas esošais vēja ģenerators fiksēja ātrumu brāzmās 51 m/s.
F64
Vētru mednieka labākie kadri Vētru mednieka labākie kadri  
Septiņi aizdomīgi NLO gadījumi Latvijā un pasaulē Septiņi aizdomīgi NLO gadījumi Latvijā un pasaulē   (1)
5 apjomīgākie pārdzīvotie sastrēgumi 5 apjomīgākie pārdzīvotie sastrēgumi   (2)
Dabas postošais spēks - septiņas iznīcinošas vētras pasaules vēsturē Dabas postošais spēks - septiņas iznīcinošas vētras pasaules vēsturē   (1)
Daugavpils mākslinieki par radīšanas procesu Daugavpils mākslinieki par radīšanas procesu   (4)
4 sportiskās aktivitātes veselības uzturēšanai brīvā dabā 4 sportiskās aktivitātes veselības uzturēšanai brīvā dabā  
Skaistākie meža zvēri Latvijā - kas viņi ir? Skaistākie meža zvēri Latvijā - kas viņi ir?   (6)
Nu, moins: Nepelnīti aizmirsti un čoini slengi, ko nelieto jaunā paaudze Nu, moins: Nepelnīti aizmirsti un čoini slengi, ko nelieto jaunā paaudze   (39)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.