Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus

AS „Latvijas valsts meži” galvenais cīnītājs pret atkritumiem mežos – Cūkmens – ik pavasari gaida ar bažām. Nepiemērotās vietās atstāti atkritumi ir problēma, ar ko tīru mežu aizstāvis un viņa draugi Latvijā cīnās gadu no gada. Par spīti dažādām akcijām un sakopšanas talkām, atkritumu daudzums mežā diemžēl nesarūk, tāpēc jo īpaši svarīgi ir runāt ar sabiedrību par postu, ko nevērīgi nomestie atkritumi nodara mūsu apkārtējai videi, kā arī izglītot par atkritumu šķirošanas nepieciešamību un pozitīvo ietekmi uz vidi.
Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus
1
Atkritumu savākšana. Pašlaik mūsu sabiedrībā novērojama pozitīva tendence - arvien vairāk iedzīvotāju Latvijā izmanto atkritumu savākšanas uzņēmumu pakalpojumus, tādējādi jau laikus parūpējoties par atkritumu aizgādāšanu un šķirošanu. Taču ir gana daudz arī tādu cilvēku, kuri vidi piesārņo katru dienu, neaizdomājoties par postu, ko nevietā izmesti atkritumi var nodarīt dabai, dzīvniekiem un apkārtējiem cilvēkiem.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus
2
Šķirot ir labi. Citviet pasaulē atkritumu šķirošanas kultūra attīstījusies jau sen, un, pateicoties cilvēku iniciatīvai, tā arvien plašāk tiek īstenota arī Latvijā. Svarīgi, ka atkritumu šķirošanā iesaistās aizvien vairāk lielo pašmāju uzņēmumu un skolu.
flickr.com/missfitzphotos


Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus
3
Statistika pasaulē. Ik gadu vides piesārņojuma līmenis pasaulē pieaug – okeānā tiek izmesti astoņi līdz deviņi miljardi tonnu plastmasas atkritumu, bet vislielākā problēma pilsētās ir lielais nevietā nomesto cigarešu izsmēķu daudzums. Piemēram, Kanādā ik gadu zemē tiek nomestas aptuveni astoņas tonnas cigarešu izsmēķu, no kuriem lielākā daļa tiek izsviesti aptuveni desmit metru rādiusā no atkritumu tvertnes. Arī Latvijā šī problēma nav sveša – ar to saskāries ikviens atpūsties gribētājs, piemēram, vasarā baudot saules peldes pludmalēs.
flickr/Eneas De Troya


Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus
4
Piesārņojums Latvijā nemazinās. Iedzīvotāji Latvijā – aptuveni 82% – labprāt dodas atpūsties uz mežu, liecina SKDS pētījuma dati. Diemžēl pieaug arī cilvēku nevērīgi atstāto atkritumu apjomi Latvijas mežos. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina – ik gadu Latvijā tiek radīti vairāk nekā 2 miljoni tonnu sadzīves atkritumu, bet 2014. gadā savākti vien 1,8 miljoni tonnu. Visbiežāk iedzīvotāji aiz sevis atkritumus atstāj mežos, ūdenstilpju malās un pļavās. Atpūtai dabā cilvēki aizvien vairāk izmanto vienreiz lietojamos traukus, salvetes, iesaiņojumu, grilus, ko atstāj turpat mežā. Vislielākās raizes mežam sagādā pieaugošais plastmasas atkritumu īpatsvars, kas atšķirībā no papīra nesadalās.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus
5
Kuriozi. Mežos LVM darbinieki nereti konstatē dažādus lielgabarīta atkritumus – sadzīves tehniku, mēbeles, santehniku, būvgružus u. tml. – tā kā nav izveidojusies liela gabarīta atkritumu savākšanas kultūra, lai gan sistēma teorētiski pastāv. Kā kuriozu var minēt to, ka Bauskas pusē mežos LVM darbinieki atraduši pat trolejbusu.
flickr.com/Fredrik Rubensson


Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus
6
Necilvēcība. Diemžēl cilvēku nežēlastībai nav robežu, un nereti kā „atkritumi” no mājām tiek izmesti arī dzīvnieki, atstājot tos likteņa varā. Diemžēl ne vienmēr šādi atstātus dzīvniekus izdodas pamanīt laikus, tāpēc nebūsim vienaldzīgi, ja tuvumā gadīsies ieraudzīt kādu cilvēka pamestu kaķi, suni vai citu dzīvnieciņu.
lickr.com/Alexandra Zakharova
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks   (2)
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.