Toreiz un tagad – sadzīve, nauda, paradumi un tehnoloģijas

Mūsdienās esam pieraduši dzīvot "moderni", un lielai sabiedrības daļai būtu grūti iedomāties, kā būtu dzīvot "tajās senajās dienās", kad elektrības vietā tika izmantota sveču gaisma, ūdenskrānus aizstāja ūdens smelšana no akas, bet veļu mazgāja nevis veļasmašīnas, bet gan pašu rokas. Šajā rakstā piedāvāsim iepazīties ar pieciem veidiem, kā mūsdienu dzīve atšķiras no mūsu senču ikdienas.
Toreiz un tagad – sadzīve, nauda, paradumi un tehnoloģijas
1
Nauda un izglītība. Lielbritānijā pagājušā gadsimta sākumā vidējās preču cenas bija 66 reizes zemākas, bet vidējā darba samaksa bija 250 reižu zemāka nekā simt gadus vēlāk. Piemēram, maizes klaips toreiz maksāja vienu peniju jeb aptuveni vienu eiro centu. Vai kāds no mums tagad varētu iedomāties, ka „strādnieku šķiras” bērni pusi dienas pavadītu darbā, bet pēcpusdienā dotos uz skolu, kur mācītos lasīt, rakstīt un skaitīt?
alamosbasement / cc
Toreiz un tagad – sadzīve, nauda, paradumi un tehnoloģijas
2
Veļas mazgāšana. Pirms tika radīti speciāli pulveri un veļasmašīnas, cilvēki drēbes galvenokārt mazgāja tuvējās ūdenstilpnēs, izmantojot akmeņus, kā arī speciālus mazgāšanas dēļus un nūjas. Tiesa, mazāk attīstītās pasaules daļās šādi veļa tiek mazgāta vēl šobaltdien. Vai esam aizdomājušies, kādu laika ietaupījumu mums pašlaik dod tik ierasta lieta kā veļasmašīna?
Don O'Brien / cc


Toreiz un tagad – sadzīve, nauda, paradumi un tehnoloģijas
3
Ūdenskrāni un akas. Pirms vēl mājās parādījās ūdenskrāni un ūdensapgāde, dzeramais ūdens istabā tika nogādāts, nesot to no tuvējās akas vai avota pašu spēkiem. Ko senatnē darītu mūsdienu cilvēks, kurš gribētu katru rītu un vakaru mazgāties dušā, izmantot labierīcības un darīt citas mums tik ikdienišķas lietas?
Jase Curtis / cc


Toreiz un tagad – sadzīve, nauda, paradumi un tehnoloģijas
4
Pārvietošanās. Lai gan mūsdienu radītās tehnoloģijas padara pārvietošanos no viena punkta līdz otram ātru un ērtu, ļaujot apceļot visu pasauli, tās arī daudz vairāk piesārņo dabu. Piemēram, nolidojot vienu kilometru, lidmašīna rada 100–250 gramu CO2 ekvivalenta uz pasažieri. Ja šodien ikdienā mēs pārvietojamies ar sabiedrisko transportu vai personīgo auto, tad kādreiz attālumi starp vietējām pilsētām visbiežāk tika pievarēti, ejot vai sēžot zirga mugurā. Zirga vilktus transportlīdzekļus, piemēram, ratus un karietes varētu uzskatīt par tolaiku "ekstru". Savukārt brauciens uz Rīgu no Latvijas attālākajiem nostūriem zirga ratos parasti aizņēma vismaz divas dienas.
Pete Markham / cc


Toreiz un tagad – sadzīve, nauda, paradumi un tehnoloģijas
5
Medicīna. Ja mūsdienās kādu nomāc galvassāpes, saaukstēšanās vai pēkšņa alerģija, lielāka daļa cilvēku vēršas pie aptiekāra, lai iegādātos zāles, kas problēmu nomāc. Toties vēl 18. gadsimtā par ģimenes veselību galvenokārt rūpējās sievietes, izmantojot no paaudzes paaudzē nodotās augu izcelsmes līdzekļu receptes. Tolaik jaunas meitenes tika izglītotas par ārstniecības augu īpašībām, to, kā šīs zālītes izaudzēt dārzā, kā arī mācītas uzturēt īpašu recepšu grāmatu, kurā atrodami padomi, kā ar šo augu palīdzību dziedēt dažādas slimības. Vai tagad kāds varētu iedomāties zobu sāpju gadījumā doties pie kalēja, jo senos laikos tas parasti bija vienīgais cilvēks ar instrumentiem, kurš spēja "likvidēt" sāpju vietu.
Smoobs / cc
Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību? Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?  
Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē   (1)
Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji Pārsteidzošie Latvijas putni – interesanti fakti, ko varbūt nezināji   (4)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.