Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?

Koka labās īpašības slavētas jau sen, bet vai zini, kā tieši koks ietekmē mūsu veselību un kas tiek apgalvots dažādos zinātniskos pētījumos? Šajā rakstā piedāvāsim iepazīties ar pieciem atklājumiem par koka labvēlīgo ietekmi uz cilvēku.
Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?
1
Kādā Austrijas skolā gada garumā tika veikts pētījums 13–15 gadus vecu skolēnu vidū, lai noskaidrotu, vai koka izmantošana klases interjerā uzlabo skolēnu veselību un mācību spējas. Pētījumam tika izvēlētas divas grupas, un katra no tām mācījās vienu un to pašu mācību vielu, bet dažādās vidēs. Kā liecina 2011. gadā publicētie pētījuma rezultāti, klasē, kurā sienas, grīda, griesti, skapji un tāfele bija veidoti no koka, skolēni uzrādīja daudz labākus akadēmiskos un veselības rādītājus ar mazāku stresa līmeni nekā klasē, kurā bija linoleja grīda, ģipškartona sienas un skaidu plākšņu skapji.
daveynin / cc
Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?
2
Apkārtējās vides ietekmei pakļauts koks spēj uzsūkt un atbrīvot mitrumu. Piemēram, ja ārā ir karsta un sausa diena, koks atmosfērā izdala mitrumu, bet, ja laikapstākļi ir drēgni, koks dara tieši pretējo – mitrumu uzsūc. Tāpēc iekštelpās, kurās izmantots koks, ir labāka gaisa kvalitāte.
karl frankowski / cc


Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?
3
Kā liecina vides organizācijas ‘Planet Ark’ šogad veiktā izpēte, skatīšanās uz koka virsmā esošajām līnijām, rievām un rakstiem uzlabo gan cilvēka redzi, gan radošās spējas.
Miwok / cc


Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?
4
Zinātnieki no Austrijas izpētes institūta ‘Joanneum Research’ sešas nedēļas veica pētījumu, lai noskaidrotu, kā cilvēka sirdsdarbību ietekmē gulēšana koka gultā. 30 brīvprātīgie eksperimenta pirmās trīs nedēļas pie miera devās gultās, kas darinātas no pīnijas koka, bet atlikušās trīs nedēļas – koka imitācijas gultās. Eksperimentā atklājās, ka gulēšana īsta koka gultā labvēlīgi ietekmēja sirdsdarbību, padarot cilvēkus daudz relaksētākus un ik dienu palēninot sirdspukstu skaitu aptuveni par 3500 sitieniem.
Janine / cc


Pieci interesanti fakti – kā koks ietekmē cilvēka veselību?
5
Jau 2006. gadā Kanādā veikts pētījums apliecinājis, ka koka krāsa un tekstūra cilvēkus relaksē, rada emocionālu siltumu un komforta sajūtu. Tādējādi koks izraisa to pašu efektu, ko pacientu ārstēšanai no stresa un trauksmes slimnīcās panāk ar speciālas mūzikas, telpaugu un terapeitisku masāžu palīdzību.
Randen Pederson / cc
Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē Sešas iespaidīgas moderno laiku koka celtnes pasaulē   (1)
Nesam Latvijas vārdu pasaulē - unikālas koka mājas Nesam Latvijas vārdu pasaulē - unikālas koka mājas   (7)
Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā  
Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.