VIDEO eksperiments: koka un mūra māju ugunsdrošība

No slavenās animācijas filmas mēs zinām, ka sivēns drošībā no vilka ir tikai mūra mājā. Bet kā ir nevis pasaku pasaulē, bet reālajā dzīvē, ja vilku simboliski pielīdzinām ugunsgrēkam? Vai tiešām Latvijas iedzīvotājs ugunsgrēka gadījumā var justies droši tikai mūra mājā? Pateicoties vēl nebijušam eksperimentam*, kurš turklāt iemūžināts video, nu varam droši atbildēt, ka patiesībā atbilstoši uzcelta koka māja var būt tikpat ugunsdroša kā no cita materiāla būvētā.
VIDEO eksperiments: koka un mūra māju ugunsdrošība
1
Eksperimentā tika aizdedzinātas divas vienāda izmēra un tipa mājas: viena – no keramzīta blokiem, otra - no koka (attiecīgi kreisajā un labajā pusē): Plastmasas logi keramzīta bloku mājā izkrita jau pēc septiņām minūtēm. Tikmēr koka logi lēni pārogļojās, un pirmais koka logs izkrita tikai pēc vairāk nekā pusstundas. Keramzīta bloku mājas metāla sija karstuma ietekmē izliecās par 2,5 cm, kā rezultātā pēc 36 eksperimenta minūtēm iebruka mājas jumts. Savukārt koka sija pēc stundu ilgas degšanas apogļojās tikai no ārpuses, līdz ar to koka mājas jumts arī pēc stundu ilgā ugunsgrēka tā arī neiebruka.
Foto no eksperimenta
VIDEO eksperiments: koka un mūra māju ugunsdrošība
2
Kreisajā pusē redzama mūra mājas iekšiene pēc stundu ilgas degšanas, savukārt labajā pusē – koka mājas iekšiene. Uguns ietekme abās mājās bija vienādi bīstama, taču eksperimenta laikā koka būvmateriāli uzrādījuši iespaidīgus ugunsizturības rādītājus.
Foto no eksperimenta


VIDEO eksperiments: koka un mūra māju ugunsdrošība
3
Vairāk par eksperimenta norises gaitu un rezultātiem var uzzināt, noskatoties video. Savukārt par eksperimenta tehniskajām detaļām var lasīt šeit https://www.dnb.lv/lv/jaunumi/kura-siventina-maja-patiesiba-nodeg-atrak *Eksperimenta tapšanā piedalījās DNB banka, Latvijas Koka būvniecības klasteris, biedrība "Zaļās mājas" un SIA "Pavasars Housing Constructions".
Foto no eksperimenta

Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas? Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas?  
Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi   (4)
Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos  
Smaržīgākā darbnīca Rīgas labajā krastā Smaržīgākā darbnīca Rīgas labajā krastā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.