Foto: Shutterstock

Ādas stāvokli "Keratosis pilaris" dažkārt dēvē par "zemeņu ādu", jo parādās raupji, parasti sārti, izcilni punktiņi. Tāpēc pēc skata āda mazliet atgādina zemenīti vai zosādu. Ko var darīt, lai no tiem atbrīvotos?

Kas tas ir?

Tā nav ādas slimība, bet gan ādas stāvoklis, kad keratīns – proteīns, kas aizsargā ādu ap matu folikulām – uzkrājās porās un bloķē augošu matu folikulu atvēršanos. Tamdēļ vietā, kur būtu jāatrodas matiņam, rodas neliels izcilnis. Precīzs keratīna uzkrāšanās cēlonis nav zināms, bet ārsti domā, ka tas var būt saistīts ar ādas slimībām, piemēram, atopisko dermatītu jeb bērnu ekzēma un ģenētiku. Tāpēc arī dažam zemeņu āda nekad neveidojas, bet citam tā ir pastāvīgi. Visbiežāk "Keratosis pilaris" manāms sievietēm, bērniem, pusaudžiem un cilvēkiem, kam ir sausa āda, ekzēma, aptaukošanās vai siena drudzis. Arī hormonālās izmaiņas var izraisīt izcilnīšu parādīšanos, piemēram, grūtniecības vai pubertātes laikā, minēts "Healthline".

Punktiņi parasti rodas uz augšdelmiem, augšstilbiem, vai sēžamvietas. Ar tiem nevar inficēt citus, un tie parasti neizraisa ne papildu diskomfortu, ne niezi, bet var būt raupji un netīkami. "Keratosis pilaris" nevar gluži izārstēt, bet ir dažas metodes, kas var novērst punktiņu parādīšanos vai vismaz neļaus tiem vizuāli tik ļoti izcelties.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!