Foto: Marko Rass
Britu dramaturga sera Toma Stoparda jaunākā luga "Leopoldštate" (2020) ir viens no ievērojamākajiem un apspriestākajiem jaunāko laiku dramaturģijas darbiem pasaulē. Tā ar panākumiem iestudēta Londonā un Ņujorkā, kā arī aktualizējusi virkni jautājumu par vēsturi, ģimeni un traģiskākajiem 20. gadsimta notikumiem. Tieši ar "Leopoldštates" jauniestudējumu izcilā amerikāņu aktiera Džona Malkoviča režijā 15. septembrī tiks atklāta Dailes teātra jaunā sezona.

Stopards interesējas ne tikai par mākslu, bet arī par zinātni. Tā, piemēram, viņa 1993. gadā sarakstītā "Arkādija" ("Arcadia"), ko kritiķi mēdz raksturot kā perfektu dramaturģiju un 20. gadsimta labāko britu lugu, aizsākās ar Stoparda interesi par haosa teoriju.

1998. gadā "Arkādiju" Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) iestudējis režisors Alvis Hermanis, un savā "Instagram" ierakstā viņš atceras, ka tā bija kļuvusi par pirmo izrādi JRT vēsturē, uz kuru vairs nebija iespējams nopirkt biļetes. "Toms Stopards ieradās Rīgā, lai noskatītos savu lugu un pēc izrādes piedalītos aktieru ballītē," raksta Hermanis. "Toreiz viņam teicu, ka šī ir labākā luga, ko jebkad esmu lasījis, un arī šodien domāju tāpat." Jaunais "Arkādijas" iestudējums būšot viens no pirmajiem, ko JRT īstenos, kad atgriezīsies savās mājas telpās Lāčplēša ielā pēc rekonstrukcijas darbu pabeigšanas.

"Laiks nav lineārs vai mērāms skaitļos," Stopards saka 1998. gada sarunā ar Normundu Naumani.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!