Foto: Shutterstock

83 gadus vecais Arnaldo deviņus mēnešus nodzīvoja Boloņas lidostā Itālijā, jo vairs nevarēja atļauties apmaksāt īri. Taču nu viņš ticis pie jaunām mājām, vēsta "Euronews".

Itālijas septītās lielākās lidostas (Bologna Guglielmo Marconi Airport) darbinieki Arnaldo bija kļuvuši teju kā ģimene. Labu vēlēdami, viņi vīram pa šo laiku bija sagādājuši gan guļammaisu, gan nodrošinājuši kafiju un maltītes. Bet lidostas avīžu kiosks katru rītu piešķīra lasāmvielu – avīzi.

Arnaldo stāsts atgādina filmu "Lidosta" ("The Terminal"). Filma stāsta par vīrieti, kas uz Ameriku atlidoja brīdī, kad viņa dzimtajā valstī sākas apvērsums. Nonācis Kenedija lidostā, viņš tiek informēts, ka viņam nav tiesību iebraukt Amerikā, jo valsts, no kuras viņš ieradies, vairs neeksistē, un viņa dokumenti nav derīgi. Šis stāsts iedvesmots no reāla cilvēka – irāņa Merhans Karimi-Naseri, kurš patiešām reiz 18 gadus bija nodzīvojis Parīzes Šarla de Golla lidostā. Tur viņš arī nomira 2022. gadā.

Taču Arnaldo stāsts nav līdzīgs filmas sižetam – pensionārs lidostā bija iestrēdzis nabadzības, nevis birokrātijas dēļ.

Arnaldo nāk no Sicīlijas salas Itālijā, taču nu ir Modēnas provinces iedzīvotājs. Pagājušajā vasarā viņš nespēja samaksāt īri, jo iztika tikai no pensijas. Neskatoties uz vietējo dienestu palīdzību bezpajumtniekiem, viņš tomēr nonāca Boloņas lidostā.

Sākumā vīrs gulēja ārpus lidostas telpām, jo nevēlējās būt traucēklis, taču, kad iestājās ziema, Arnaldo pārcēlās uz lidostas reģistrēšanās zonu. Tur viņš saņēma negaidītu uzņemšanu – lidostas darbinieki bija ļoti pretimnākoši, nodrošināja viņu ar kafiju, pārtiku un pat guļammaisu.

Arnaldo lidostā pavadīja deviņus mēnešus, taču nu situācijas atrisināšanā iesaistījusies Boloņas pašvaldība. Kamēr viņi cenšas atrast viņam pastāvīgas mājas, pensionārs tiek izmitināts viesnīcā. Kā skaidro Boloņas padomnieks labklājības jautājumos Luka Lizzo Nervo, Arnaldo uz dzīvi Boloņā pārcēlās, nesazinoties ar vietējiem sociālajiem dienestiem, taču līdzko viņi uzzināja par šo gadījumu, piedāvāja atbalstu. Padomnieks norādīja, – viņam žēl, ka varas iestādes par šo gadījumu uzzināja tikai no plašsaziņas līdzekļiem, un uzsvēra, cik svarīgi ir lūgt iestādēm palīdzību, kad tas ir nepieciešams.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!