Foto: Shutterstock

2024. gads gaisa satiksmē ir iesācies sarežģīti – aviācijas nozari pasaulē ir ietekmējuši streiki, dažādas tehniskas problēmas un arī laikapstākļi, ziņo "Euronews". Bez tā jārēķinās, ka daudzās lidostās ikdiena vienkārši ir daudz spraigāka nekā citviet. Ja nevēlies piedzīvot lielus pūļus, iespējamu lidojumu aizkavēšanos, lūk, saraksts ar 10 strespilnākajām lidostām pasaulē.

Vīzu konsultāciju vietnes "VisaGuide.World" pagājušā gada decembrī publicētajā pētījumā ir uzskaitītas saspringtākās lidostas pasaulē. Aptaujā piedalījās 53 dažādu tautīpu 1642 aviopasažieri, kuri 2023. gadā bija veikuši vismaz divus starptautiskus lidojumus.

Ceļotājiem tika taujāts par gaisa satiksmes aspektiem, kuri viņus visvairāk satrauc. Visvairāk ceļotājus satrauc:

  • Liels pasažieru skaits;

  • Lielas lidostas, kurās grūti orientēties;

  • Pārpildītas lidostas;

  • Lidojumu kavēšanās biežums;

  • Lidostas attālums no pilsētas centra.

Pamatojoties uz šiem rezultātiem, "VisaGuide.World" izveidoja lidostu klasifikāciju, izmantojot piecus faktorus: kopējo pasažieru skaitu, lidostas lielums kvadrātmetros, pasažieru blīvums uz kvadrātmetru, ikgadējo kavējumu īpatsvars un attālums līdz centram kilometros.

Pirmajā vietā – Londona

Apvienotās Karalistes otrā lielākā lidosta – Getvikas lidosta – atzīta par strespilnāko lidostu pasaulē. Lai gan pasažieru skaits, kas izmanto Getvikas lidostu, ir mazāks par vidējo, salīdzinot ar citām lidostām, tai ir viens no augstākajiem pasažieru blīvuma rādītājiem.

Tai ikgadējo kavējumu procentuālais rādītājs ir otrais lielākais pirmajā desmitniekā, un arī attālums no pilsētas centra ir vislielākais – 43 kilometri.

Otrajā vietā ierindojas Stambulas lidosta Turcijā, kas ir Eiropas noslogotākā lidosta (septītā noslogotākā pasaulē) ar 64 289 107 reģistrētiem pasažieriem 2022. gadā. Ceļotāji apgalvo, ka viena no lielākajām lidostas problēmām ir grūtības pārvietoties tās milzīgā izmēra dēļ.

Trešo vietu ieņem Minhenes lidosta Vācijā. Tajā 2022. gadā reģistrēti 31 642 738 pasažieri, kas ir uz pusi mazāk nekā Stambulā. Taču jāņem vērā – Minhenes lidosta ir arīdzan piecas reizes mazāka, nekā Stambulas lidosta.

Denveras starptautiskā lidosta ASV ir iekļauta ceturtajā vietā, bet piekto vietu ieņem Hītrovas lidosta Londonā. Hītrovas lidosta ir otrā noslogotākā Eiropā ar 61 614 508 pasažieriem, un tā ir pat mazāka nekā Minhenes lidosta.

Pēc tam seko Losandželosas starptautiskā lidosta ASV, septītajā vietā ierindojas Romas Fjumičīno lidosta. Tām seko Dalasas Fortvortas starptautiskā lidosta ASV, Džona F. Kenedija starptautiskā lidosta un O'Hāra starptautiskā lidosta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!