Foto: Shutterstock
Iedomājies situāciju: noslogotas darba dienas vidū tev piezvana labākais draugs un paziņo, ka viņš tikko ir paaugstināts amatā, turklāt tam seko arī pielikums pie algas. Tu priecājies par viņu, bet iekšēji tevī uzvirmo vēl vienas jūtas – skaudība. Jo jūs taču abi gadiem ilgi sūri, grūti strādājāt, bet tev "nespīd" pat prēmija, lai gan pašreizējā finanšu situācijā tā tik ļoti noderētu. Šķiet, ka tev vajadzētu būt laimīgam un no visas sirds dalīties priekā ar draugu par viņa panākumiem, bet tā vietā tu dusmojies un izjūti aizvainojumu, un tāpēc sevi uzskati par sliktu draugu.

Nepārdzīvo! Psihologi portālā "Wellandgood" norāda, ka tā ir absolūti normāla reakcija. Nevajag sevi vainot par to, ka jūti skaudību. Tikai jāzina, ka tā mēdz būt dažāda.

Kāda tipa skaudība pastāv

Skaudību nereti jauc ar greizsirdību, bet tas nav viens un tas pats.

Greizsirdība rodas tad, kad mums jau ir kaut kas svarīgs un dārgs un mēs baidāmies, ka kāds to mums atņems. Parasti to izraisa bailes, ka mūs var iemainīt pret ko citu. Mēs esam greizsirdīgi, kad partneris flirtē ar kādu citu vai kad vecāki velta lielāku uzmanību brālim vai māsai.


Skaudība ir slimīgas emocijas, ko piedzīvojam, kad vēlamies iegūt kaut ko, kā mums pašiem nav, bet citam ir. Sākums tai ir mūsu vēlmēs, bet ne mūsu bailēs. Greizsirdība ir orientēta uz ārējo pasauli un riņķo ap apkārtējo uzmanību. Savukārt skaudība mīt mūsos un sevī ietver centienus iegūt to, kas pieder citam vai ir pieejams šī otra cilvēka pašreizējos apstākļos.

Mēs esam pieraduši uzskatīt skaudību par sliktām emocijām, taču mūsdienu psihologi nepiekrīt savulaik kristietībā minētajam, ka skaudība ir nāves grēks. Kāda pētījuma laikā noskaidrots, ka mēs piedzīvojam divu tipa skaudību – melnu vai baltu.

Baltā skaudība

Šī ir uz labu vērsta skaudība, kas sakņojas personīgās drošības un pašapziņas sajūtās. Piedzīvojot šāda tipa skaudību, mēs pievēršamies tam, kas ir citiem un kā viņi to ir ieguvuši. Kad mums "balti" skauž, varam piedzīvot iedvesmu, lai mainītu paši sevi un savu dzīvi, lai dzīvotu labāk. Mēs varam skaust viens otra panākumus, bet izmantot savus pārdzīvojumus kā motivāciju pielikt lielākus pūliņus, lai sasniegtu paši savus mērķus.


Baltā skaudība ļauj mums saprast, ka citu cilvēku uzvaras nenopeļ mūsu pašus nopelnus. Tieši tāpēc tā kļūst par motivācijas avotu: kad mēs redzam, ka draugs iekaro jaunas virsotnes, mēs jūtamies enerģijas pielieti, nevis izjūtam sakāves rūgtumu, un varam no sirds priecāties par drauga panākumiem.

Melnā skaudība

Šī ļaunu vēlošā skaudība balstīta nepārliecībā par sevi un rodas, kad sveši panākumi mūs sadusmo. Kad mēs "melni" skaužam, tas nozīmē, ka mēs nevis vienkārši kaut ko vēlamies iegūt, kas ir citam: mēs ticam cilvēks to nav pelnījis tik stipri, kā mēs būtu to nopelnījuši. Šī tipa skaudība var novest pie aizvainojuma sajūtas un pat vēlējuma, lai tas otrs piedzīvo kādu neveiksmi.

Melnā skaudība piespiež mūs justies nelaimīgiem un uzskatīt, ka citu sasniegumi aizēno mūsējos. Ja mūsu skaudība radusies nepārliecības par sevi iespaidā, mēs otra cilvēka uzvaras uztveram kā draudus un varam sākt noniecināt viņa panākumus, censties tos morāli "iznīcināt".


Tādas jūtas ne tikai indē draudzīgās attiecības, bet arī traucē mums pašiem atklāt savu potenciālu. Atšķirībā no baltās skaudības, kura motivē mainīties, melnā skaudība neļauj virzīties uz priekšu un virza visu mūsu enerģiju slimīgām dusmām.

Ko darīt, ja no drauga puses izjūti skaudību

Tādā situācijā kā pirmais instinktīvais impulss var būt vēlme "norakstīt" šo cilvēku kā "sliktu draugu". Tā vietā pamēģini atcerēties brīdi, kad tu pats esi izjutis skaudību. Tas var kļūt par nopietnu empātijas pārbaudījumu. Bet ja tavs draugs tev kaut kā ir palīdzējis ceļā uz panākumu gūšanu, pasaki viņam paldies, dalies savās sajūtās un izsaki cerību, ka pienāks brīdis, ka arī viņš varēs piepildīt savas vēlmes.


Vienlaikus neļauj skaudībai traucēt tev baudīt uzvaras garšu. Ja draugs pastāvīgi cenšas noniecināt tavus sasniegumus, ir vērts padomāt, vai tev ir vajadzīgas šādas attiecības. Tavos pienākumos nav tikt galā ar citu cilvēku emocijām un slēpt savus panākumus, tikai tāpēc, lai kādu nesāpinātu.

Kā rīkoties, ja pats esi skauģa lomā

Laiku pa laikam izjust skaudību pret draugiem ir normāli, īpaši, ja tev pašam dzīvē iestājies ne īpaši vienkāršs periods. Pats galvenais – saprast, ka viņu panākumi nekādi nav saistīti ar taviem. Kad tu ieciklējies uz skaudību, – tērē enerģiju un uzmanību, kuru varētu izlietot savu mērķu sasniegšanai. Bez tam – tu paliec negatīvā vidē, kurā tiek apslāpēts jebkurš radošums, optimisms un mērķtiecība.

Salīdzini savus dzīves apstākļus ar drauga. Tādā veidā tu ievietosi viņa panākumus konkrētā kontekstā un izvairīsies no savas mazvērtības sajūtas. Padomā, kādi faktori draugu aizveduši tur, kurš viņš šodien atrodas. Tas ir veiksmes vai ilga un smaga darba rezultāts? Varbūt viņam bijusi pieeja resursiem, kuru tev nav? Vai arī jūs abi esat atradušies dažādos dzīves un karjeras etapos?

Kad jūti, ka tevī pamostas skaudība, pacenties koncentrēties uz mīlestību, apbrīnu un citām patīkamām emocijām, kuras tev raisa draugs. Izmanto tās, lai nosvinētu viņa panākumus kopā. Atceries, ka situācija, kad uzvarētājs patiešām iegūst visu, – ir liels retums. Tev ir pašam savs neierobežots potenciāls, tāpēc papriecājies kopā ar draugu un atsāc strādāt, lai savus sapņus pārvērstu realitātē.

Turpinājumā vari lasīt virkni rakstu no portāla "Cālis" arhīva par to, kādu postu var nodarīt skaudība un kad tā var būt arī motivējoša. Rakstos atradīsi padomus, kā draudzēties, lai visas tajā iesaistītās puses justos labi, un kādas pazīmes liecina, – draudzību labāk pārtraukt.

Kāpēc bērns mēdz būt skaudīgs un kā viņam palīdzēt

Foto: Shutterstock


Skaudība ir pazīstama ikvienam cilvēkam, bet bērna tiešums šo parādību padara vēl izteiktāku un vētraināku. Kur rodas skaudība un kā rīkoties vecākiem, lai īslaicīgie tās uzsliesmojumi nepārietu kā dzīves norma, kad bērns paaugsies?

Lasīt vairāk

Scenāriji, ko izdzīvot nevēlas neviens: kā zems pašvērtējums sabotē attiecības

Foto: Shutterstock


Šķiet, ka zems pašvērtējums ir teju kā lāsts – tas "grauž" cilvēku gan no iekšienes, gan palīdz sagraut patīkamo, tajā skaitā arī attiecības.

Lasīt vairāk

Instrukcija, kā sevi aizsargāt no skauģiem un kā pašai par tādu nekļūt

Foto: Shutterstock


Skaudība – tās ir jūtas, kas cilvēku burtiski ēd no iekšpuses. Tā vienmēr ir sevis salīdzināšana un pretstatīšana kādam – "labāk vai sliktāk". Tie, kuri izjūt neapmierinātību un satraukumu par citu cilvēku panākumiem, cieš no mazvērtības kompleksiem un necieņas pret sevi. Kā gan sevi aizstāvēt no skauģiem? No tādiem un tādām, kuru "baltā skaudība" ir acīmredzama – par to, ka tev ir laba karjera, māja, ģimene ar vīru un bērniem, auto, izglītība un pietiekami apjomīgs konts bankā. Un kā pašai nekļūt par skaudības verdzeni?

Lasīt vairāk

Draugi, kuriem nav labu nodomu. Kas ir toksiskās draudzības


Mēdz teikt, ka draugi ir ģimene, kuru izvēlamies. Nav šaubu – ikviena cilvēka dzīvē liela nozīme ir draudzību veidošanai, kaut arī tas ne vienmēr ir viegli. Patiesas draudzības pamatā ir uzticība, un, ja to salauž, atpakaļceļš nav vienkāršs. Lai arī gribam cerēt, ka apkārtējo nodomi allaž ir labi, dažkārt var nākties piedzīvot nodevību pat no šķietamiem draugiem.

Lasīt vairāk

Kad draugs netur solījumu: nepatīkamas situācijas un iespējamie risinājumi


Cilvēks neizvēlas, kādā ģimenē piedzimt, taču viņa spēkos ir izvēlēties pārējos personāžus, kas būs viņa dzīvē. Ļoti svarīgi ir draugi, ar kuriem rast piepildījuma sajūtu, taču nereti arī draudzība var piedzīvot grūtākas dienas. "Reader's Digest" piesaistītie eksperti piedāvā risinājumus nepatīkamām situācijām, kurās konkrētā dzīves posmā var nonākt pat vistuvākie draugi.

Lasīt vairāk

Skaudību nepazīstu. Poļina Gagarina par zvaigžņu slimību, talantu un sievietes vecumu

Foto: Publicitātes attēls


"Šis ir vērienīgākais un "pieaugušākais" šovs manā karjerā," sarunā ar "Delfi" uzsver populārā krievu dziedātāja Poļina Gagarina, stāstot par savu jauno koncertprogrammu "Atbruņota". Rīgā to varēs redzēt 13. martā, divas dienas vēlāk – Tallinā. Pirms viesošanās Baltijā ar Poļinu parunājām par dzīvi, par meiteņu lietām. Dziedātājas patiesums, atklātība un jebkāda patosa trūkums pilnībā atbruņo.

Lasīt vairāk

Kad otram dzīvē viss ir labāk. Kāpēc jūtam skaudību un kā to pārvarēt

Foto: Shutterstock


No rīta pamosties, atver "Instagram" un ieraugi paziņu, kura izrāda nupat iegādāto un ārkārtīgi dārgo mašīnu. Pakrūtē sajūti riebīgu kņudoņu, domājot, ka tev atkal nāksies mērot ceļu uz darbu autobusa aizmugurē. Viss rīts sabojāts! Skaudība ir emocija, kuru mūsdienās, šķiet, izjutis ir ikviens. Skaidrojam, kur tai "aug kājas" un kā tikt galā ar nomācošo izjūtu.

Lasīt vairāk

Draugi, kolēģi, mīļākie vai konkurenti: ieteikumi un skaidrojumi par attiecību smalkumiem darbavietā


Attiecību veidošana un robežu nospraušana ir būtiska ne tikai privātajā dzīvē, bet arī darbā. Nereti ir grūti saprast, cik daudz par sevi stāstīt kolēģiem un kā pareizi runāt ar priekšnieku. Tāpat netrūkst gadījumu, kad kāds no darbabiedriem neizturami krīt uz nerviem vai rodas sajūta, ka vadība tevi neieredz. Lai palīdzētu izprast visus attiecību smalkumus darbavietā, piedāvājam ieskatīties šajā rakstu izlasē.

Lasīt vairāk

Iemesli, kādēļ labākās attiecības sākas no vienkāršas draudzības

Foto: Shutterstock


Vissvarīgākais iemesls, kādēļ pārsvarā ikviens baidās uzsākt attiecības ar draugu, ir tas, ka, beidzoties attiecībām, esi pazaudējis uzreiz gan attiecību partneri, gan draugu. Taču gadījumā, ja visas zvaigznes nostājas jūsu pusē, un viss norit pēc plāna, šādas attiecības patiešām var atmaksāties, jo iemīlēšanās īstā draugā var būt pat labākā lieta, kas notikusi. To pierāda arī "Cosmpolitan.com" apkopotie argumenti!

Lasīt vairāk

Četri domāšanas modeļi, kas neļauj būt laimīgam


Cilvēkiem ir interesanta spēja noticēt tam, kas nav patiess, un pēcāk visu savu dzīvi organizēt ap šo kļūdaino pārliecību. Piemēram, tūkstošiem gadu cilvēki domāja, ka pasaule ir plakana. Dzīve ar kļūdainu pārliecību nedaudz līdzinās spēles spēlēšanai ar nepareiziem noteikumiem – tas bieži vien rada lielu neapmierinātību un mokas, vienlaikus ierobežojot tavas spējas gūt panākumus.

Lasīt vairāk

Apkārtējo panākumi nesamazina iespēju gūt savus. Kā pārvarēt skaudību pret citu veiksmi

Foto: Shutterstock


Greizsirdība un skaudība ir pavisam normālas emocijas, kuras vairākkārt savas dzīves laikā izjūt visi. Taču, ja tu tām dod virsroku un ļauj sevi pārņemt, tās var pārvērsties aizvainojumā un rūgtumā. Iespējams, šķiet, ka visbiežāk šīs emocijas parādās partnerattiecībās, tomēr tās ir ļoti izplatītas arī profesionālajā jomā, īpaši tad, kad runājam par panākumiem. Un brīdī, kad cenšamies meklēt taisnīgumu vai salīdzinām savus panākumus ar citiem, mēs kavējam savu izaugsmi.

Lasīt vairāk

No kādām domām un lietām atvadīties, lai jau rīt noķertu laimi aiz astes


Ikviena no mums vēlas būt laimīga. Un, lai arī tas ir kas tāds, ko vēlas ikviens, ne visi spēj laimi sasniegt. Tomēr, kā uzsver "Elite Daily" diženie prāti, atbrīvojoties no dažām ikdienišķām domām un darbībām, mēs varam savu laimi noķert aiz astes daudz ātrāk.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!