Foto: Shutterstock

Soctīklā "TikTok" kāda ārsta palīdze paziņojusi, ka avārijas gadījumā šie zobainie matu klipši var būt ārkārtīgi bīstami, īpaši – pasažieriem priekšējos sēdekļos.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta palīdze Emīlija, kas “TikTok” ir zināma ar lietotājvārdu @emergencyroomemily, ir publicējusi video, kurā apgalvo, ka matu klipši apdraudot dzīvību.

@emergencyroomemily 🚨 ARE HAIR CLAW CLIPS DANGEROUS?!💀 Yep! Can be. Wearing claw hair clips when driving is dangerous if you get into a car accident. In the Emergency Department and in the Operating Room we’ve had to surgically remove these from 💀☠️ skulls. 😧🫨🤯🙈🫢 I wear these hair clips to work abd when i get in the car take it out to switch with a rubber band ir scrunchie. So keep those in your car. #clawclips #hairclips #dangeroushairclips #arehairclipsdangerous #drivingwithhairclips ♬ UNWRITTEN X INTOXICATED - CarterWalsh

Pozējot ar klipšiem katrā rokā, Emīlija saka: “Vai zinājāt, ka mums tie ir ķirurģiski jāizņem no pacientu galvaskausiem?” Viņa iesaka: “Kad braucat, izņemiet to no matiem un tā vietā lietojiet matu gumijas vai ko citu.”

Šis brīdinājums ir guvis virālu popularitāti un arī citi šoferi analizē, vai tiešām matu aksesuāri var radīt tik traģiskus bojājumus. Skaidrību ir ieviesis neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsts Džereds L. Ross izdevumā “People”: “Iespējams, ka avārijas situācijā klipsis var savainot, taču šāda iespēja ir ļoti maza. Rotaslietas un modes aksesuāri ir biežs iemesls iesprūšanai, bet parasti tas ir saistīts ar metāla gredzeniem un rokassprādzēm, un risks ir tiem cilvēkiem, kas strādā auto remontā. Tādēļ daudzi, kam ir šāds darbs, izvēlas valkāt laulību gredzenus, rokassprādzes no silikona, kas vajadzības gadījumā saplīsīs.”

Foto: Vida Press

Šāda veida traumas, visbiežāk rodoties tieši “rūpnieciskā vidē un nevis mehānisko transportlīdzekļu sadursmēs". Un avārijas situācijā matu klipsis nodarīs mazāku skādi nekā citi transporta līdzeklī esošie priekšmeti: “Jāpārliecinās, ka tādi smagie objekti kā svarcelšanas svari, propāna tvertnes vai pat suņi ir pareizi un droši nostiprināti, tas ir daudz būtiskāk, nekā no matiem izņemt klipšus. Šie aksesuāri parasti ir izgatavoti no lētas plastmasas un trieciena rezultātā parasti saplīst, valkātājam pat nekaitējot.”

Viņš skaidro, ka īstenie riski ir citi: “Ja autovadītājs uz ceļa zaudē uzmanību tādu lietu dēļ kā tālruņi, automašīnas ekrāni, bērni vai mājdzīvnieki. Braukšanas laikā darot citas lietas, piemēram, ēdot, grimējoties. Telefona saruna pat ar brīvroku ierīcēm var novērst uzmanību.” Atgriežoties pie traumējošajiem objektiem, viņš min, ka risks avārijas situācijā ir jebkas, kas nav piesiets: “Bieži redzam trulas traumas dēļ tādiem priekšmetiem kā mugursomas, kafijas krūzes, klēpjdatori un grāmatas. Tomēr dažas lietas, piemēram, brilles, saulesbrilles, var traumēt saplīstot.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!