Kaktusi ieguvuši izturīgāko telpaugu titulu, jo tiem nav nepieciešama pārlieku lielas rūpes un uzmanība. Vien šad tad aplaisti, reizi pāris gados pārstādi un tik priecājies par skaisto augu! Lielākas nepatikšanas var sanākt, ja par kaktusu atceras pārāk bieži un, gribot kā labāk, pārlaista.

Ja laikus pamanīts, ka kaktuss ir pārlaistīts, tad telpaugu vēl ir iespējams saglābt. Kā noteikt, kad ūdens bijis pārāk daudz? Pārlaistīšanas gadījumā kaktusa pamatne izskatīsies dzeltena vai brūna, turklāt būs mīksta, norādīts portālā "The Spruce".

Tiklīdz kāda no pazīmēm redzama, skaidrs, ka augs cietis no pāraprūpes. Šādos gadījumos pirmais solis – pārtraukt laistīšanu līdz brīdim, kad augsnes virskārta vismaz dažu centimetru dziļumā ir sausa. Tomēr drošāks veids, kā telpaugam dot iespēju atgūties, ir to pārstādīt jaunā augsnē. Pirmkārt, pārliecinies, ka izmanto augsni, kas paredzēta tieši kaktusiem, substrātam ir jābūt pasmagam un ar mazu trūdvielu piedevu, viegli skābam līdz neitrālam (no pH 6,2-7,0). Otrkārt, pārbaudi, vai puķupodiņam ir drenāžas caurumi. Tas palīdzēs novērst līdzīgu situāciju nākotnē.

Problēma, kas piemeklē pārlaistītus augus, ir sakņu puve. Pārstādīšanas laikā svarīgi kārtīgi aplūkot auga saknes un atstāt tikai veselās. Visas mīkstās, tumšās saknes norādīs, ka tās skārusi puve un tās vajag nogriezt. Veselīgas saknes būs gaišā krāsā, saglabās savu formu arī tad, kad tiks izņemtas no puķu poda. Ja kaktusu pārstādīsi ar puvušajām saknēm, tad labuma nebūs nekāda – puve turpinās izplatīties un augs laika gaitā tikpat nomirs. Jāatceras, ka pirms pārstādīšanas nogrieztajām auga vietām jādod apžūt un augu vismaz nedēļu pēc pārstādīšanas nevajadzētu laistīt.

Kad kaktusam dotas jaunas mājas, to novieto vietā, kur saules gaisma augu apspīdēs sešas līdz astoņas stundas dienā. Saulaina vieta ne tikai nodrošinās, ka kaktuss turpinās attīstīties, bet arī to, ka augsne ātrāk izžūs.

Kā norādījusi Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne, ziemas mēnešos kaktusu laistīšana ir jāsamazina līdz minimumam, kas arī nodrošinās to, ka kaktuss reiz būs gatavs ziedēšanai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!