Foto: Shutterstock
Karstās vasaras dienās, neapšaubāmi, prātā dominē domas par to, kā sevi vislabāk atvēsināt. Varbūt laiks iegādāties gaisa ventilatoru? Apēst saldējumu? Izdzert ledus kafiju? Vai glābties aukstā dušā? Lai arī visi no uzskaitītajiem variantiem ir izmēģināšanas vērti, nekas neveldzē tik labi, kā to dara jūra vai okeāns.

Mums, Latvijā dzīvojošajiem, patiesi ir paveicies ar garu, sakoptu un lielākoties pieejamu Baltijas jūras piekrasti, kuras pludmales smiltīs varam sauļoties, bet pēc tam nopeldēties atvēsinošajā jūras ūdenī. Taču reizēm pienāk brīži, kad gribas iepazīt arī citu zemju skaistos skatus. Lai iedvesmotos kādam nākotnes ceļojumam, kurā iespējams baudīt visas jūras vai okeāna piedāvātās iespējas, esam ielūkojušies ''Tūrisma Gids'' arhīvā, no kura vēlamies izcelt piecas neparastas, apbrīnojamas un arī eksotiskas pasaules pludmales.

Paradīzes nostūris: unikāla pludmale, kur izskatās gluži kā uz mēness


Foto: Shutterstock
Tie, kuri tīko pēc siltuma un ir noilgojušies pēc laiskošanās pludmalē, noteikti novērtēs šo paradīzes nostūri. "Sarakiniko" ir fantastiska vieta atpūtai un viens no populārākajiem galamērķiem Grieķijas salā Milā ("Milos").

Īpašu šo vietu padara interesantais pludmales segums, proti, baltā klints, ko daudzi ceļotāji un mediji pielīdzina mēnesim. Kā skaidro "Culture trip", pludmales formas un nokrāsa radusies, pateicoties vulkāniskām darbībām, kas šo piekrastes vietu pārvērtušas par īstu paradīzi. Protams, savu artavu dod arī tirkīzzilais ūdens, kas ieskāvis klinšaino pludmali un izrobojis alas piekrastes līnijā.

Lasīt vairāk

Pludmale Komodo salā, kas rotājas rozā tonī un kur var sastapt pasaulē lielāko ķirzaku

Foto: Shutterstock

Paciemošanos tāltālā un cilvēku neskartā salā noteikti ir daudzu ļaužu sapnis. Komodo sola Indonēzijā varētu būt daudzu sapņotāju galamērķis, taču tā ceļotājus vilina ne tikai ar to. Salā meklējama kāda pludmale, kuras smiltis rotājas neierastā krāsā.

Rozīgais tonis radies, pateicoties gadu gaitā un erozijas rezultātā saberztiem gliemežvākiem un koraļļiem, kas sajaukušies ar smiltīm un tādējādi iekrāsojušies skaistajā tonī. Protams, krāsu paspilgtina apkārt esošai caurredzami zilais ūdens, kā arī zaļojošie koki, padarot atpūtu pavisam eksotisku.
Lasīt vairāk

Piķa melna pludmale Islandē, kur atrodamas savdabīgas klintis

Foto: Shutterstock

Islandes
dienvidos meklējama kāda pludmale, ko plašāk pazīst pēc nosaukuma "Reynisfjara". Tā šarmē ar melnajām pludmales smiltīm un klintīm, kas ieskāvušas šo atpūtas vietu.

Ierodoties pludmalē, nepamanīti nepaliks arī akmens veidojumi piekrastē. Tos vietējie sauc par "Reynisdrangar" un arī tas tiek atzīmēts kā apskates vērts objekts. Šos akmens veidojumus apvij vairāki nostāsti. Leģenda vēsta, ka kādā naktī troļļi no okeāna centušies izvilkt krastā kuģus, bet pārāk ātri uzspīdējis pirmais saules stars, kompāniju pārvēršot akmenī. Savukārt cits šaušalīgs nostāsts atklāj, ka reiz divi troļļi nogalinājuši kādu sievieti. Viņas vīrs steidzies pakaļ diviem neliešiem līdz pat šai vietai un sasaldējis tos, lai viņi nekad vairs nenogalinātu. Lai arī kādas būtu teikas, šī vieta ir tik izteiksmīga, ka pamanāma arī pasaulslavenajā seriāla "Troņu spēles", minēts "Guide to Iceland".

Lasīt vairāk

Sapņu zeme Austrālija jeb, iespējams, pasaules skaistākā pludmale


Baltās debess pludmale (
Whitehaven Beach
) atrodas Kvīnslendā, Austrālijā. Septiņus kilometrus garā pludmale ir viens no iecienītākajiem un apbrīnotākajiem brīvdienu galamērķiem ne vien
Austrālijas
kontinentā, kur šādam titulam ir daudz pretendentu, bet pat visā pasaulē. Pludmale slavena ar īpaši kristāldzidru ūdeni, kas mirdz zilganzaļās nokrāsās, ko rada silīcija smilts, kā arī mirdzoši baltajiem smilšu atsegumiem un piekrasti. Interesanti, ka silīcija smiltis gandrīz tikušas noraktas pagājušā gadsimta 60. gados, jo ASV armija tās gribējusi izmantot militārajā rūpniecībā. Laimīgā kārtā tā tomēr nenotika un tagad tur ir aizsargājama dabas teritorija.

Pludmalē baudāms Koraļļu jūras siltais ūdens, kas gan ir 34 – 35% sāļš, kā arī brīnišķīgā un daudzveidīgā flora un fauna, kas īpaši patīk nirējiem. Baltās debess pludmale atrodas Lielā Barjerrifa vidienē, tādēļ nirējiem tā ir īsta paradīze. Savukārt tie, kam niršana neiet pie sirds, var baudīt laiskošanos pludmalē un peldes brīnumsiltajā ūdenī. Nav brīnums, ka to ik gadu apmeklē ap 1,5 miljoniem atpūtnieku.

Lasīt vairāk

Neparastā Stikla Pludmale, kur daba izlabojusi cilvēku kļūdas


19. gadsimta beigās neviens nebūtu ticējis, ka tolaik radītā izgāztuve nākamajā gadsimtā kļūs par aizsargājumu un apbrīnas vērtu teritoriju, kā tas noticis ar Stikla Pludmali Fortbragas pilsētas(
Fort Bragg
) nomalē, Kalifornijā,
ASV
.

Vietējiem iedzīvotājiem jūras piekrastes tuvumā nebija iekārtotas atkritumu savākšanas vietas, tāpēc viņiem šķita, ka labs risinājums ir atkritumus mest pāri klints malai, kur tie krājās vietējā pludmalē. Šādi atkritumi nebija jāšķiro un ātri un viegli varēja "atbrīvoties" no visa nevajadzīgā – pludmalē nonāca gan stikla pudeles, gan sadzīves tehnika, gan arī veci automobiļi. Tādējādi šī pludmale ieguva jaunu nosaukumu – izgāztuve.

1960. gadā pilsētas vadība un vietējā ūdens valde piespiedu kārtā slēdza pludmali, pasludinot to kā nelegālu izgāztuvi. Pēc tam sekoja lieli uzkopšanas darbi – tika savākti visi atkritumi, izņemot stiklu, kurš bija sašķīdis smalkos gabaliņos, un nebija iespējams to savākt.

Laikapstākļi un jūras viļņi gadu gaitā sašķīdušos stikla gabaliņus izlīdzināja un rezultātā radās mazi, gludi un noapaļoti, caurspīdīgiem oļiem līdzīgi stikliņi. Pludmale kopš tā brīža ir pilna ar miljoniem šādu stikla gabaliņu, tādēļ arī tā ieguva nosaukumu Stikla Pludmale.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!