Foto: Shutterstock
Laiks ir paskrējis vēja spārniem – klāt jau pēdējais vasaras mēnesis! Dārzā darāmo darbu kalns nerūk, jo labumi ne tikai jānovāc, bet arī jāpārstrādā, piemēram, pagatavojot gardus ievārījumus vai arī kraukšķīgus gurķīšus ziemai. Kādi ir veicamie darbi augustā, kas jānovāc un vēl jāsasēj, ar "Tavs Dārzs" lasītājiem padomos dalās atsaucīgie Dārzkopības institūta pētnieki.

Raksta turpinājumā vari lasīt Dārzkopības institūta pētnieku sarūpētos ieteikumus par veicamajiem darbiem dārzā – sākot ar augļukokiem un līdz pat ogulājiem un dārzeņiem. Vērtīgus ieteikumus sniedz pētnieki Edgars Rubauskis, Līga Lepse un Solvita Zeipiņa.

Augļu un ogu dārzs: darbi augustā


Foto: Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis

Edgars Rubauskis
Dārzkopības institūta vadošais pētnieks

Augustā dārzs gaida gan lielus un mazus gardēžus, gan nenogurstošus palīgus. Vai tad dārzā kādu brīdi darbu ir trūcis? Augustā dārzā kopjam un ievācam šī gada ražu, un prātā jau redzam ražu nākamajā gadā.
Vēderprieki sākas tiem, kam garšo plūmes, persiki, aprikozes, krūmmellenes, un kur tad vēl pirmie vasaras bumbieri un āboli, sākot ar 'Balto dzidro', saldo 'Konfetnoje' un vēl arī "pazaļu" graužamu 'Kovaļenkovskoje'. Tik jāuzmanās tiem steidzīgākajiem, jo pirmie nogatavojas tie āboli un plūmes, kurus jau kāds ir paspējis pirms tam iemēģināt, piemēram, ābolu vai plūmju tinēju kāpuri.

Krūmmellenes ēdājus priecēs ilgāku laiku, jo ogas ienākas pakāpeniski un mutē bāžamas un lasāmas būs tās, kurām arī "ogas dibentiņš" – daļa pie kātiņa būs ieguvusi gatavas ogas raksturīgo krāsu. Augustā pienāk brīdis, kad smiltsērkšķi iegūst spilgti oranžo krāsojumu. Tas vilina arī putnus, kas to vien gaida, turpinot sirot baros pa dārziem. Smiltsērkšķi noteikti būs viens no bagātīgākajiem vitamīnu avotiem krājumos ziemai, kad būs cīniņš ar vīrusiem. Un – kur tad vēl pirmās rudens avenes, kas vēl ilgi līdz pat pirmajām salnām turpinās ziedēt un veidot, gatavināt ogas. Tai pat laikā darbi turpināmi, lai veidotu ķiršu koku vainagus, jo raža jau noteikti ir novākta. Kā tas darāms, skatiet jūlija mēneša darbu sarakstā.

Foto: Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis
Persiks 'Maira'.

Sakņu dārzs: ko paspēt iesēt augustā, kas jāvāc un jākopj


Foto: Shutterstock

Līga Lepse, Dārzkopības institūta vadošā pētniece
Solvita Zeipiņa, Dārzkopības institūta pētniece

Augustā aktīvi turpinās ražas vākšanas laiks. Tiek vākti kāposti, ziedkāposti, sīpoli, ķiploki, lauka gurķi un tomāti, kabači, nobrieduši pākšaugi, sakņaugi.

Aktīvi jāseko līdzi kabaču augšanai, lai tie nepāraug. Ja ir vēlme tos uzglabāt vēlākam patēriņam ziemā, rūpīgi jāapskatās, lai tas nav traumēts un nebojājas vieta, kas saskaras ar augsni.

Ja māc bažas, ka ziedkāpostu galviņas nav tik baltas, kā vēlētos, var aizlauzt rozetes lielo lapu tā, lai tā nosedz galviņu, kas vēl turpina briest, bet tāpat arī ik pa laikam to jāaplūko, kā tā aug un attīstās.

Zirņiem, pupiņām un cūku pupām ievāc sausās nobriedušās sēklas – nodrošinājums ar sēklām nākamajam gadam. Sēklas ieteicams ievākt no tipiskākajiem augiem, kas ir veseli, ražīgi un agrāki, lai tās nav sēklas tikai no vēlākajiem augiem, kas palikuši nenovākti.


Sīpolus vāc, kad tie ir pilnīgi nobrieduši – to ietekmē gan gaisa temperatūra, gan nokrišņi. Sīpolus vāc augusta beigās vai septembrī, atkarībā no šķirnes. Kā arī ieteicams ražu vākt saulainā laikā, kad 60 – 80% lakstu ir nokrituši vai sāk vīst.


Ja vēl nav novākti, turpina vākt ziemas ķiplokus. Augustā vai septembrī vāc arī vasaras ķiplokus. Gatavību nosaka tas, ka neatdalās ķiploku daiviņas. Lai labāk uzglabātos un samazinātu slimību inficēšanās risku, ieteicams nogriezt stublājus 15 – 20 cm garumā. Arvien palielinās dārzā brīva vieta, kur var iesēt rudens ražai dažādus augus: dilles, lapu sinepes, rukolu, salātus, spinātus, redīsus. Ja tomēr nav plānota dārzeņu sēja, brīvajā vietā var iesēt zaļmēslojumu.


Turpina dažādus kopšanas darbus. Sausā laikā jālaista arī vēl augošie augi, lai to raža varētu briest un veidotos kvalitatīva.

Augusts ir piemērots laiks daudzgadīgu augu pārstādīšanai, lai tie līdz salam vēl paspētu iesakņoties. Šajā laikā var stādīt rabarberus, pārstādīt, dalīt daudzgadīgos garšaugus. Iestādītie augi ir biežāk jāaplej, kamēr tie iesakņosies un paši spēs efektīvi uzņemt mitrumu no augsnes.

Arī siltumnīcā ir aktīvs tomātu un gurķu ražas vākšanas laiks. Augustā bieži vien ir saulainas un karstas dienas, tāpēc regulāri jālaista (reti laistot, tomāti plaisā). Laistīšanu labāk veikt dienas pirmajā pusē vai vēlā pēcpusdienā, lai līdz naktij nožūst ūdens pilieni. Tāpat svarīga ir siltumnīcas vēdināšana, lai naktī neveidotos kondensāts, kas veicina sēņu slimību izplatību. Ja novēro lapu slimību izplatību, var izvākt augu apakšējās lapas, tomēr ar mēru, lai tās var veikt savu funkciju un nobriedināt pēdējos ķekarus. Izvērtē nepieciešamību veikt augu galotņošanu, izvērtējot, cik ķekaru vēl līdz rudenim ienāksies.


Arī gurķiem var nākties saskarties ar slimību izplatību, jo īpaši – neīsto miltrasu. Tās izplatīšanos ietekmē slikta gaisa aerācija un mitrums, temperatūra un stādījuma blīvums, kā arī to ietekmē nezāles – tās uzskata par galveno infekcijas avotu. Tāpat jāaizvāc bojātās augu daļas un augļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!