Foto: Inese Anina
Skaistu un sakoptu Latviju radām mēs paši – izkopjot valodu, tradīcijas un arī savus zemes pleķīšus. Lai paslavētu par ieguldītajām pūlēm, katru gadu daudzi novadi rīko konkursu, godinot čaklos saimniekus par sūro darbu.

Daudzas no lauku sētām Rēzeknes novada apvienībās ir ģimenes dzimtas mājas, kurā redzams katras paaudzes nospiedums – mājas būvniecībā, remontā vai dārza iekārtošanā. Tikmēr citi pie sava īpašuma tikuši nesen, bet, no darba nebaidoties, jau savas sētas sakopuši un steidz kalt nākotnes plānus, kurus brīvos brīžos realizēt.

Latgalieši kā viens uzsver – mājas ir viņu miera oāze, vieta, kur būt pašam, baudīt mieru, klusumu un ģimenes kopā būšanu. Citu māju nosaukums pat izstaro šo sajūtu. Piemēram, Nautrēnu apvienībā Kļaviņu ģimenes māju sauc "Kabata", un saimnieks stāsta: "Mirklī, kad vajag, piemēram, siltumu, drošību, naudiņu, arī atpūtu, kur mēs liekam roku? Kabatā!"

Daudzās sētās kuplo vesela ziedu jūra. Pat simtiem rožu, hortenziju un peoniju! Viens no Latvijas dārza lepnumiem ir īpašumā "Ozoli Gribināmos" Preiļu novadā. Tas ir piemērs veiksmīgam gadījumam, kad sapludināts jaunais ar veco – pie vecās mājas ir senlaicīgi ziedu stādījumi un soliņi, kas labi iederas kopējā ainavā, un tad dārzs plūstoši pāriet uz jauno īpašumu, kas ir plašs, lauku videi atbilstošs ar pareizi sastādītiem augļu kokiem. Te ir krūmmelleņu un puķu stādījumi, pat sakņu dārzs pludenā līnijā iekļaujas ainavā, kas pakāpeniski pāriet labības laukos, jo saimniecība nodarbojas ar graudkopību. Šo īpašumu raksturo plašums, vieglums, nesamākslotība.

Taču ne tikai skaistākajos Latgales īpašumos esam ielūkojušies. Aplūkoti arī visskaistāk iekoptie īpašumi Limbažu novadā, Tukuma novadā, Jelgavā, Ventspilī, Smiltenes novadā un Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!