Foto: Privātais arhīvs
Pirms 17 gadiem Ilva un Jānis Lodziņi no dzīvokļa Cēsīs atgriezās uz Jāņa ģimenes māju Raunā. Sākumā nekāda dižena dārza šeit nebija – Ilva strādāja par frizieri, bet Jānis darbojās mežsaimniecības nozarē, pa brīvajiem brīžiem rosoties savā sētā. Taču viss mainījās, kad zemei klāt tika piepirkts vēl neliels pleķītis ar dīķi. "Tīrot dīķi, mums radās jautājums – ko darīt ar pārējo gabaliņu? Izdomāju, ka man vajag kļavu ar sarkanām lapām. To meklēdami, uzzinājām par Zaļenieku kokaudzētavu. Aizbraucām, ieraudzījām viņu dārzu, un, braucot mājās, vīrs teica – stādām dārzu arī mēs!"

Kopš pašiem pirmsākumiem 0,3 hektārus lielais dārzs izaudzis līdz trim hektāriem, un tajā ir četras zonas, kur vecākā dārza daļa zaļo un plaukst jau deviņus gadus, bet jaunākā izkopta pēdējo četru gadu laikā. Te pārsteidz varena krūmu un koku dažādība – vairāk nekā 70 filadelfu, 40 fizokarpu, 40 bērzu, 130 skaraino hortenziju un 260 priežu šķirņu. Vēl šur tur dažādībai iestādīta kāda eglīte, ieva un ābele. Šovasar Ilva varēja lepoties arī ar pirmo valriekstu ražu.

Taču nebūt nav tā, ka dārzā aug vien koki un krūmi. Vējā līgani šūpojas arī varenas graudzāles, kuru kolekcijā īpaša vieta ir molīnijām, sārēm un miskantēm. Te aug arī ziemcietes, kas skaisti izceļas diženo krūmu fonā. "Latvieši ir diezgan aizspriedumaini pret kokiem un krūmiem. Daudzi šeit atbrauc ar skepsi, domājot – te jau nekā daudz nebūs, tikai koki vien, bet aizbrauc prom sajūsmā." Ilva visam pieiet ar humoru, tādēļ par prieku skeptiskajiem izveidojusi arī "omīšu dobes", kurās plaukst flokši, hostas un rozes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!