Foto: Shutterstock
Katram mājās klimatiskie apstākļi ir atšķirīgi, tāpēc ne vienmēr tas, kas der vienam, piemērots būs arī kādam citam, un jo īpaši tas attiecas uz telpaugu izvēli - nebūt nav tā, ka visi spēj pielāgoties un zaļot jebkādos apstākļos. Ja tavs mājoklis vai kāda no istabām, ko vēlies apzaļumot, bieži ir vēsa, apsildīta ar malkas apkuri un dienasgaisma tur daudz neiespīd, ņem vērā Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu speciālistes Ingūnas Gudrupas sacīto.

Klimatisko apstākļu raksturojums

Mitrām, ar malkas apkuri sildītām un tumšām telpām piemērot telpaugus ir visgrūtāk. Mainīgā temperatūra malkas apkures dēļ, iespējams, mitrāks gaiss nekā ierasts, un nepietiekams apgaismojums, šķiet, augiem pavisam nepiemēroti apstākļi, tomēr speciāliste aizspriedumus kliedē, nosaucot virkni zaļu telpaugu, kas labi jutīsies arī šādos apstākļos.

Mainīgs siltuma režīms telpās, kas tiek apkurinātas ar malku, nav nekas neparasts. It īpaši, ja saimnieki dienas laikā nav mājās. Savukārt brīvdienās telpas ir pietiekami siltas, jo visu dienu tiek kurināta krāsns. Šādām telpām izvēlēties piemērotus augus ir pagrūti, īpaši, ja otrs ierobežojošais faktors ir gaismas trūkums. Ne visi augi šādu režīmu piecietīs. Pie mainīgas temperatūras augi jālaista ļoti saudzīgi, lai augsnē vai paliktnī zem poda neuzkrātos lieks mitrums. Bieži vien pārlaistīšanas problēma pastāv arī nesen pārstādītiem augiem, kuru sakņu kamols nav pieaudzis pilnu podu, skaidro Ingūna Gudrupa.

Vēsās telpās augus pārlaistīt var ātri. Tāpēc pirms katras laistīšanas jāpārbauda, cik mitra ir zeme. Citreiz lielākiem augiem augsnes virskārta ir apžuvusi, bet dziļāk pie saknēm ir pietiekami mitrs.

Ieteicamie un augi, kurus labāk neizvēlēties

Foto: Shutterstock

Patumšās telpās praktiski nav iespējams audzēt un uzziedināt augus ar krāšņiem ziediem, skaidro speciāliste, jo, lai nobriestu ziedpumpuri, nepietiks tikai ar pareizu mēslošanu, telpai jābūt arī pietiekoši gaišai. Ziedošie augi jānovieto tuvāk logam, uz palodzes. Bet, ja telpai ir ziemeļu puses logs, tad ziedēšana nebūs tik krāšņa. Ja vēlas audzēt bagātīgi ziedošus augus, tādus kā acālijas un ciklamenas, kas zied ziemas sezonā, jāierīko papildapgaismojums ar augu lampām.

Vēsākas telpas piecietīs arī Ziemassvētku kaktusi, hoijas jeb vaska puķes, klīvijas, cimbīdijas un krizantēmas. Ziemā šādās telpās iederēsies arī ziedošas sīpolpuķes. Kā vienu no košākajiem akcentiem ziemā uz palodzes var minēt hipeastra lielos, spilgtos ziedus. Lai hipeastrs ziemā veidotu ziedkātu, pavasarī un vasarā to kārtīgi mēslo un laista, un rudens pusē ievēro miera periodu. Ziedoši augi rada dzīvespriecīgu noskaņu, tāpēc, ja neizdodas uz savas palodzes izaudzēt ziedošu telpaugu, šim nolūkam var noderēt veikalā nopirkti hiacinšu, krokusu vai muskaru sīpoli, kurus pamazām var mājās uzziedināt, tā padarot savu istabu mājīgāku.

Vēsās telpās, kur trūkst gaisma, priekšroka vairāk dodama subtropu augiem ar zaļu lapojumu. Raiblapainajiem augiem lapu krāsojums nebūs tik izteikts.

Foto: Shutterstock

Telpās ar nepietiekamu apgaismojumu speciāliste iesaka līdakasti jeb sansevjēru, kā arī gastērijas. Ilgstoši augot patumšā telpā arī šie augi tomēr izstīdzēs, lapas kļūst garākas un nenoturīgas. No lielā telpaugu klāsta var izvēlēties Japānas segliņa pamatsugu ar zaļām lapām, kā arī kādu raiblapaino šķirni, kuras, kā zināms, pie nepietiekama apgaismojuma nebūs tik krāsainas, arī dižā aspidistra jeb mājas svētība iederēsies šādos apstākļos, kā arī monstera ar lielām platām lapām, podokarpi un laurs.

No papardēm šādām problemātiskām telpām derēs cirtomija jeb dzelzspaparde, gan arī bumbuļu asplēnija. No palmām var audzēt zemo pundurpalmu, no skujkokiem – cipreses. Tāpat šie augi slieksies uz gaismas pusi, uz logu, līdz ar to augiem būs regulāri jāpagriež nedaudz pods, lai augu vainagi veidojas daudzmaz simetriski.

Lai arī kaktusiem un citiem sukulentiem ziemā miera periodā ir piemērota vēsa telpa, tomēr gaismas trūkuma dēļ šie augi izstīdzēs un nebūs dekoratīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!