Foto: AP/Scanpix/LETA

Nemieru laikā Kazahstānas pilsētā Almati pamanīti karavīri ANO miera uzturēšanas spēku zilajās ķiverēs un ar raksturīgo uzrakstu "UN", liecina aģentūras AP publicētie attēli.

Aprakstā minēts, ka kadri uzņemti 6. janvārī un to autors ir Vladimirs Tretjakovs, bet neskaidrību rada tieši ANO miera uzturēšanas spēku atpazīšanas simbola izmantošana, jo organizācijai pašlaik nav misijas Kazahstānā.

To medijam "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) 10. janvārī apstiprinājis arī ANO miera uzturēšanas spēku pārstāvis. "Mēs Kazahstānas pastāvīgajai pārstāvniecībai esam pauduši savas bažas par šo jautājumu," viņš norāda. Starptautisko miera spēku karavīriem un policistiem ANO simboliku atļauts lietot tikai ANO sankcionētu miera uzturēšanas operāciju laikā, papildina runasvīrs.

Kazahstānas armijā patiešām ir dalībai ANO misijās izveidota miera uzturētāju vienība KAZBAT. Taču zilās ķiveres tai atļauts izmantot tikai miera misiju laikā vai parādēs, skaidro RFE/RL.

Kazahstānas Aizsardzības ministrijā medijam apstiprināja, ka fotogrāfijās redzamie karavīri zilajās ķiverēs ir KAZBAT dalībnieki, kas nosūtīti apsargāt "stratēģiskus objektus, lidostas un valdības ēkas". Pašlaik KAZBAT karavīri piedalās miera uzturēšanas misijā Libānā.

Kāpēc zilās ķiveres izmantotas nemieru laikā Kazahstānā, nav skaidrs. Briseles universitātes miera uzturēšanas operāciju speciālists Ēriks Deivids RFE/RL pieļauj, ka zilās ķiveres izmantotas, jo lielā iesaistīto karavīru skaita dēļ varētu būt aptrūcies ekipējums, vai arī – tas darīts apzināti, lai radītu iespaidu, ka Kazahstānas valdības pusē ir ANO miera uzturēšanas spēki.

Vēstīts, ka Kazahstānā 2. janvārī sākās masveida protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu, kas drīz aptvēra visu valsti. Gāzes cenas tika samazinātas, bet protesti turpinājās, pieprasot ilgstoši valdījušā Nursultana Nazarbajeva aiziešanu no politikas.

Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par Nazarbajeva aiziešanu no Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētāja amata, taču, arī asi vērsās pret nemieriem, apsūdzot to rīkošanā "ārzemēs apmācītas teroristu grupas" un lūdzot palīdzību Krievijas vadītajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (KDLO), kas savus spēkus ieveda 6. janvārī.

Pirmdien, 10. janvārī, Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati ir atjaunoti interneta sakari, kas, iespējams, iezīmē nedēļu ilgušo asiņaino protestu beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!