Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien pasauli pārsteidza Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par šķiršanos no sievas Ludmilas. Putins ir pirmais valsts galva Krievijas jaunāko laiku vēsturē, kurš šķīries no dzīvesbiedres, lai gan valstī kopumā ir viens no augstākajiem šķirto laulību rādītājiem pasaulē.

Putins skaidroja, ka lēmumu par šķiršanos pieņēmis kopā ar sievu. Par iemeslu laulības izbeigšanai pāris minēja prezidenta lielo aizņemtību un publisko dzīvi.

Tikmēr mediji par Putina laulību spekulēja jau kopš 2008. gada, kad izskanēja baumas par politiķa sakaru ar mākslas vingrotāju Aļinu Kabajevu.

Lai gan samērā reti, pasaulē jau ir bijuši gadījumi, kad laulību, atrazdamies amatā, šķīruši augsta līmeņa valstu vadītāji. Piedāvājam septiņus piemērus.

Septiņi valstsvīru šķiršanās gadījumi:


Foto: Vida Press

Nikolā Sarzozī kļuva par pirmo Francijas prezidentu, kurš amata pienākumu pildīšanas laikā lauzis laulību savienību. 2007. gadā franču līderis šķirās no sievas Sesīlijas, lai apprecētu dziedātāju, dziesmu autori un bijušo modeli Karlu Bruni. Prezidenta jaunajai sievai pirms tam bijuša attiecības arī ar mūziķi Miku Džegeru un Ēriku Kleptonu.

Pāris dzīvo Parīzē kopā ar Bruni dēlu no iepriekšējās laulības un kopīgu meitiņu, liecina ārvalstu mediju informācija. 


Foto: AFP/Scanpix

Ņemot vērā bijušā Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni leģendāro flirtēšanu un interesi par eksotiskām ballītēm, kurās piedalās striptīza dejotājas, viņa šķiršanās no sievas Veronikas Lario 2009. gadā īpašu pārsteigumu sabiedrībai nesagādāja.

Vēl šogad bijušais premjers vainoja "komunistu un feministu" tiesnešus, kas nolēma, ka Berluskoni bijušajai aktrisei Lario jāmaksā 26 miljonu eiro (18,3 miljoni latu) liela kompensācija gadā, liecina ārvalstu mediju informācija.

Pagājušā gada nogalē 76 gadus vecais politiķis saderinājās ar 27 gadus vecu modeli.

Pret Berluskoni joprojām notiek tiesvedība par iespējamiem seksuāliem sakariem ar nepilngadīgu prostitūtu.


Foto: AP/Scanpix

Alvaro Koloms ir viens no retajiem prezidentiem, kura šķiršanos uzskata par aprēķinu un veidu kā apiet likumus. Gvatemalas galva šķiršanās prasību iesniedza 2011. gadā, bet opozīcija to sauca par "cinisku politisko gājienu", lai izvairītos no likuma, kas aizliedz uz valsts vadītāja amatu kandidēt tuviem prezidenta radiniekiem.

Tomēr šķiršanās nepalīdzēja, jo tiesa lēma, ka bijušās pirmās lēdijas mēģinājumi piedalīties cīņā par prezidenta krēslu pārkāpj konstitūciju. Šis lēmums bruģēja ceļu uz valsts vadītāja amatu pašreizējam Gvatemalas prezidentam Oto Peresam Molinam. 


Foto: AP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pirmā melnādainā prezidenta Nelsona Mandelas 38 gadus ilgā laulība pārdzīvoja aparteīda režīmu, bet izjuka sešus gadus pēc Mandelas iznākšanas no cietuma.

1996. gadā tiesa ņēma vērā toreiz 77 gadus vecā Mandelas sūdzību, ka viņa sievai Vinnijai ir ārlaulības mīlas sakars. Pirms Mandelas ieslodzīšanas cietumā politisku motīvu dēļ 1963. gadā pāris laulībā bija nodzīvojis piecus gadus.

  


Foto: Vida Press

Nu jau mirušajam Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam bijusi vesela virkne mīļāko, tomēr precējies viņš bija tikai divreiz, vēsta interneta vietne "The Week".

2004. gadā ekscentriskais līderis šķīrās no savas otrās sievas - radio žurnālistes Marisabelas Rodrigesas. Kundze Čavesam pārmeta bezdievību, bet prezidents laulības izjukšanā vainoja pirmās lēdijas neciešamo raksturu.

Foto: Vida Press

Grieķijas premjerministram Andreu Papandreu stājoties amatā, laulības pārkāpšana Grieķijā bija noziegums. Jaunais premjers nekavējoties šo likumu atcēla un 1989. gadā iesniedza prasību par savas 38 gadu ilgās laulības ar sievu Margaretu šķiršanu, lai apprecētu 30 gadus par sevi jaunāku stjuarti Dimitru Liani. 


Foto: AFP/Scanpix

Skandaloza izvērsās Peru valsts galvas Alberto Fudžimori laulības šķiršana.

Prezidents un viņa sieva Sjūzena Higuči par laulības šķiršanu paziņoja 2005. gadā pēc tam, kad pirmā lēdija vīru apsūdzēja korupcijā, bet prezidents kundzi sauca par nelojālu un šantažētāju.

Publiskā strīda laikā Fudžimori izlika kundzi no prezidenta pils un paziņoja presē, ka meklē jaunu sievu, kura ir "inteliģenta un ar skaistām kājām".

2006. gadā Fudžimori atkāroti apprecējās savā cietuma kamerā Čīlē, kur atradās saistībā ar apsūdzībām korupcijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!