Ārvalstu ieviesto ierobežojumu dēļ pēc "Ryanair" pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā ar mērķi arestēt Aleksandra Lukašenko režīmam netīkamu žurnālistu, baltkrievu valsts lidsabiedrība "Belavia" zaudējusi divas trešdaļas lidojumu maršrutu, liecina pašas kompānijas paziņojums.

Lidojumi apturēti uz 20 valstīm: Lietuvu, Lielbritāniju, Franciju, Ukrainu, Latviju, Somiju, Čehiju, Zviedriju, Igauniju, Poliju, Itāliju, Nīderlandi, Vāciju, Austriju, Beļģiju, Spāniju, Ungāriju. Moldovu, Serbiju un Kipru, kā arī Krievijas Kaļiņingradas apgabalu.

"Belavia" turpina lidojumus tikai uz deviņām valstīm: Armēniju, Azerbaidžānu, Gruziju, Krieviju, Izraēlu, Kazahstānu, Turciju, Uzbekistānu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE).

"Belavia" norāda, ka tikko sākusi atkopties pēc Covid-19 pandēmijas un atklājusi jaunus maršrutus, taču tagad cieš no situācijas, uz kuru tai nav bijusi nekāda ietekme. Vienlaikus kompānijas speciālisti strādājot pie jaunu virzienu un maršrutu izstrādes.

Kā šajās dienās izskatās Minkas lidostas reisu tablo, var redzēt šeit.

Ekrānuzņēmums no "Currenttime"

Nedēļas nogalē notikušajās Lukašenko un Kremļa saimnieka Vladimira Putina sarunās uz smalkas jahtas nolemts palielināt Baltkrievijas aviokompānijas "Belavia" reisu skaitu uz Krieviju, atbalstot lidsabiedrību grūtajā brīdī.

Savukārt Lukašenko izteicies par iespēju organizēt lidojumus uz Krievijas okupēto Krimu. Kā ziņo oficiālā aģentūra "Belta", viņš paziņojis, ka pie šī jautājuma tiek strādāts kopā ar Krieviju.

Reisi uz Krimu faktiski nozīmētu Krimas atzīšanu par Krievijas teritoriju. Par spīti Minskas un Maskavas tuvajām attiecībām, Baltkrievija līdz šim nav oficiāli to izdarījusi.

Ja tādi reisi patiešām notiku, tas nozīmētu, ka "Belavia" gaisa kuģiem, ja tie dotos ceļā no Minskas, uz pussalu būtu jālido ar līkumu, jo Ukraina savu gaisa telpu tiem ir slēgusi.

Turklāt Ukraina jau ir piedraudējusi, ar sankcijām, ja "kaut viena Baltkrievijas lidmašīna" parādīsies okupētajā Krimā.

"Mēs nekavējoties rīkosimies pret jebkuriem mēģinājumiem leģitimizēt Krievijas veikto Krimas okupāciju, pret jebkādiem mēģinājumiem nodibināt kontaktus ar tā sauktajām LTR vai DTR [ Luhanskas un Doņeckas "tautas republikas"]. Un, ja kaut viena Baltkrievu kompānijas lidmašīna uzradīsies Krimā, sankcijas ar visām izrietošajām sekām būs neizbēgamas," aģentūra "Ukrinform" citē ārlietu ministra pirmo vietnieci Emine Džaparovu.

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pasažieru lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā, izmantojot maldināšanu par spridzināšanas draudiem, tika nosēdināta Minskā.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti.

Baltkrievija dažādi mēģināja radīt iespaidu, ka lidmašīnas aizturēšana bijusi likumīga un pamatota un tikai nejaušības pēc tieši šajā gaisa kuģī lidojis Protasevičs, ko par viņa žurnālistisko darbību režīms apsūdz masu nekārtību organizēšanā un ir pat iekļāvis teroristu sarakstā.

Minska apgalvoja, ka saņemti lidmašīnas spridzināšanas draudi no palestīniešu grupējuma "Hamas". Gazas joslā valdošā kustība gan ātri noraidīja šo apgalvojumu kā nepatiesu.

Vēlāk atklājās, ka minētā draudu vēstule, ko saņēmusi Minskas lidosta, patiesībā izsūtīta vairāk nekā 20 minūtes pēc tam, kad dispečers brīdināja gaisa kuģa apkalpi par spridzekli uz klāja un lidmašīna tika novirzīta no kursa. Arī pats Lukašenko izteica dažādus nepatiesus apgalvojumus par notikušo.

Rietumos notikušais tika nodēvēts gan par gaisa pirātismu, gan lidmašīnas nolaupīšanu un Baltkrievija ir saskārusies ar liegumu tās lidmašīnām izmantot virknes Eiropas valstu gaisa telpas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!