Foto: AP/Scanpix

Ja Lielbritānija gaidāmajā referendumā nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), tas no jauna var saasināt Ziemeļīrijas konfliktu, ceturtdien brīdināja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valers Šteinmeiers.

""Brexit" gadījumā nebūs tā, ka ES vienkārši ir 28 mīnus vienas valsts grupa," debatēs par Eiropas nākotni sacīja ministrs.

Tas var detonēt jaunu bīstamu dinamiku, viņš brīdināja, norādot uz Ziemeļīriju.

Kāds Īrijas pārstāvis reiz viņam sacījis, ka Ziemeļīrijā patlaban ir miers, "jo Īrijā nav robežu".

Taču tad, ja Apvienotā Karaliste izstāsies no ES, "atkal būs robeža starp Īriju un Ziemeļīriju. Un tas var vismaz potenciāli no jauna piešķilt uguni konfliktam, kas šķietami ir aprimis", viņš sacīja.

1998. gadā Ziemeļīrijā ar Lielās piektdienas miera līgumu tika izbeigts trīs gadu desmitus ilgušais katoļu un protestantu konflikts, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 3000 cilvēku.

Šajās pašās debatēs Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers atzina, ka "Brexit" būtu katastrofa un ka Eiropai ir vajadzīgs britu pragmatisms.

Viņš sacīja, ka pirms 23. jūnijā gaidāmā referenduma Lielbritāniju neapmeklēs, un pieļāva, ka pretējās puses saņems līdzīgu balsu skaitu.

"EK Lielbritānijā ir vēl nepopulārāka nekā Vācijā," viņš sacīja. "Ja EK aktīvi iesaistītos referenduma kampaņā, tam būtu pretējs efekts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!