Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien Briselē sākuši smagās sarunas par pretrunīgi vērtēto vienošanos ar Turciju, kuras mērķis ir ierobežot nelegālās imigrācijas plūsmu pāri Egejas jūrai, taču izredzes šo vienošanos noslēgt joprojām ir neskaidras.

Eiropas Komisija (EK) cer, ka dalībvalstu līderi līdz piektdienai spēs vienošanos panākt, tomēr tās projekts ir tiesiski problemātisks un izpelnījies cilvēktiesību aktīvistu kritiku. Iebildumi izskanējuši arī no vairāku dalībvalstu galvaspilsētām.

"Es saprotu un arī atbalstu daļu kritikas, jo domāju, ka piedāvātā pakete ir ļoti komplicēta, būs ļoti grūti īstenojama un atrodas uz starptautisko tiesību robežas," ierodoties uz samitu Briselē, atzina Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Savukārt Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels brīdināja, ka viņš labāk atsakās no jebkādas vienošanās noslēgšanas, nekā samierinās ar sliktu vienošanos.

Arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks atzinis, ka ir "piesardzīgi optimistisks", tūlīt piebilstot, ka, "atklāti runājot, vairāk piesardzīgs nekā optimistisks". Pat vienošanās iniciatore un aktīvākā aizstāve Vācijas kanclere Angela Merkele viņam pievienojās šajā vērtējumā.

"Mēs saprotam, ka tas ir Herkulesa cienīgs uzdevums, kas mums dots, taču mums darbs ir jāpaveic," piebalsoja Igaunijas premjers Tāvi Reivass. "Mēs esam šeit, lai noslēgtu vienošanos, un strādāsim visu nakti, ja tas būs vajadzīgs."

Vislielāko kritiku no cilvēktiesību aizstāvju puses iecerētā vienošanās izpelnījusies par tā dēvēto imigrantu apmaiņu, kas paredz nelegālos imigrantus, kuri pār Egejas jūru ieradušies Grieķijā, sūtīt atpakaļ uz Turciju, bet apmaiņā pret to no Turcijas bēgļu nometnēm uzņemt tādu pašu skaitu sīriešu patvēruma meklētāju.

Tādējādi iecerēts paralizēt cilvēku kontrabandistu tīklu.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite ceturtdien izteica prognozi, ka nelegālās imigrācijas plūsma, noslēdzot vienošanos ar Turciju, tikšot apturēta "trīs līdz četru nedēļu laikā". Pat allaž skeptiskais Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons piebalsojis, ka tā esot "laba ideja".

Eiropas Padome paudusi šādai pieejai atbalstu, taču ar noteikumu, ka pirms lēmuma pieņemšanas par nosūtīšanu atpakaļ uz Turciju katra patvēruma meklētāja lieta tiks pilnībā izvērtēta.

Tomēr citi cilvēktiesību aizstāvji joprojām ir skeptiski. Vācijas patvēruma meklētāju aizstāvju organizācija "Pro Asyl" paziņojusi, ka tas esot "farss" sagaidīt no Grieķijas pienācīgu patvēruma pieprasījumu izskatīšanu, jo valstī faktiski nepastāv nekāda patvēruma piešķiršanas sistēma.

Arī Spānijā vairāki tūkstoši cilvēku trešdien izgāja ielās, apgalvojot, ka iecerētā vienošanās esot "apkaunojums". Visas Spānijas parlamentā pārstāvētās partijas, neskatoties uz to asajām pretrunām, ir vienojušās, ka līgums ar Turciju ir jānoraida.

"Bēgļi glābjas no terora un kara un nedrīkst šeit atdurties pret vienaldzības sienu, eiropiešu noraidījuma sienu," uzsvēra sociālistu līderis Pedro Sančess.

Par vēl vienu iespējamo klupšanas akmeni tiek uzskatīta Kipra, kas iebilst pret Ankaras pieprasīto iestāšanās sarunu paātrināšanu. Īrijas premjerministrs Enda Kenijs atzinis, ka jaunu iestāšanās sarunu sadaļu atvēršanas paātrināšana ir "mazticama".

Kipras prezidents Niks Anastasiads uzstāj, ka Turcijai vispirms jāizpilda saistības, kas izriet no iepriekš slēgtajiem līgumiem, tostarp jāatver savas ostas un lidostas Kipras kuģiem un lidmašīnām.

"Tas ir tik vienkārši. Ja Turcija pildīs savas saistības, (..) tad nav problēmu. Taču bez tā mēs neko nevaram darīt," uzsvēra Anastasiads, ierodoties Briselē.

Ankaras prasība līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem tiesības ceļot uz ES bez vīzām arī ir problemātiska, un ES uzstāj, ka tai vispirms jāizpilda visi izvirzītie priekšnoteikumi.

"Ir skaidrs, ka mēs nesāksim kaulēties par vīzu [režīma] liberalizācijas nosacījumiem," uzsvēra Rite. "Viņi vēlas to paātrināt? Lieliski, taču viņiem jāpierāda, ka viņi var paātrināt 72 izvirzīto standartu sasniegšanu."

"Es neatbalstu sarunas, kas reizēm atgādina šantāžas paveidu," viņam piebalsoja Mišaels. "Mēs neļausimies tikt piemuļķoti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!