Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas sastāvā esošās Čečenijas Republikas augstākā tiesa atcēlusi Groznijas rajona tiesas lēmumu, ar kuru tika nolemts norakstīt iedzīvotāju parādu par gāzi deviņu miljardu rubļu (118 miljoni eiro) apmērā, vēsta "Currenttime".

Janvārī Groznijas soģi norīkoja vietējo energokompānijas "Gazprom" filiāli norakstīt iedzīvotāju parādu par piegādāto dabasgāzi, kas iekrājies periodā no 2007. līdz 2015. gadam.

Prokuratūra tolaik argumentēja, ka mēģinājumu piedzīt parādu rada sociālo spriedzi sabiedrībā.

Ziņas par lēmumu norakstīt parādu Čečenijā izraisīja neizpratni citos Krievijas reģionos, un izskanēja dažādi aicinājumi norakstīt parādus arī citiem Krievijas iedzīvotājiem.

"Gazprom" Čečenijas filiāle šo lēmumu pārsūdzēja.

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs savā "Telegram" kanālā ceturtdien norādījis, ka Krievija noraksta senus parādus daudzām ārvalstīm, tāpēc čečeni, kas ir viena no Krievijas tautām, arī tomēr cer uz parāda atlaišanu.

Viņš arī uzskata, ka republikā ir jāveic revīzija par gāzes parādu, nosakot, kā tas ticis aprēķināts. Kadirovs atgādina, ka karadarbības laikā Čečenijā gāzes apgādes tīkli bija sagrauti un nebija nekādas iespējas kontrolēt dabasgāzes patēriņu.

Kā uzskata Krievijas opozicionāri, Čečenijā ar Kremļa vēlību, saņemot valsts budžeta līdzekļus un subsīdijas, ir izveidota faktiski Maskavas nekontrolēta un tikai reģiona prezidentam Ramzanam Kadirovam pakļauta valsts.

Decembrī Kadirovs paziņoja, ka Čečenija varētu sasniegt daudz vairāk, ja tai no federālā budžeta piešķirtu vairāk naudas un netraucētu strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!