Foto: AP/Scanpix

Trešdien, 18. janvārī, Eiropas Parlaments uzrunāja Eiropas Savienību ar lūgumu pasludināt Irānas Revolucionāro gvardi (IRGC) par teroristu organizāciju, ziņo aģentūra "Reuters".

Dokumentā, kuru atbalstīja pārliecinošs vairākums Eiropas Parlamenta deputātu, nosodīja Irānas brutalitāti protestu apspiešanā, ieskaitot Irānas Revolucionārās gvardes lomu šajās represijās.

Dokuments aicināja Eiropas Savienību un tās dalībvalstis iekļaut IRGC teroristu sarakstā. Kā teroristisko aktivitāti raksturojot protestu apspiešanu un Krievijas apgādāšanu ar kaujas droniem.

Eiropas Parlamentam nav pilnvaru, lai norīkotu ES pievienot gvardi sarakstam. Tomēr teksts, kas ietverts rezolūcijas grozījumā, bija skaidrs politisks vēstījums Teherānai. To ierosināja Polijas pārstāve Eiropas Parlamentā Anna Fotuga.

Ja ES gvardi atzītu par teroristu grupējumu, tad būt šīs organizācijas pārstāvim būtu noziegums un dalībvalstīs esošie grupējuma resursi tiktu iesaldēti. Grupējums arī nevarētu saņemt resursus no ES pilsoņiem vai uzņēmumiem.

Brisele plāno ceturto sankciju kārtu pret Teherānu. Diplomātiskie avoti apgalvo, ka Irānas Revolucionāro gvardi nākamnedēļ pievienos ES sankciju sarakstam. Tomēr dažas dalībvalstis pieprasa, lai IRGC klasificē kā teroristu organizāciju. Gaidāms, ka šo lēmumu varētu pieņemt turpmākajās nedēļās.

Sadarbība starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Teherānu pēdējos mēnešos ir pasliktinājusies. Teherāna ir aizturējusi vairākus Eiropas pilsoņus un situācija ir kritiska nepārtraukto protestu apspiešanas dēļ, ieskaitot nāvessodu izpildi.

Protesti Irānā sākās septembrī, kad policijas apcietinājumā mira jauna sieviete vārdā Mahsa Amini. Sievieti aizturēja "neislāmiska" apģērba dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!