Foto: Imago/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprināja noteikumus par vienlīdzīgu atalgojumu un algu pārredzamību ar mērķi novērst dzimumu algu atšķirības Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, norādīts Parlamenta paziņojumā.

Plenārsēdē EP notikušajā balsošanā ar 427 balsīm "par", 79 – "pret" un 76 deputātiem atturoties, tika pieņemti jaunie noteikumi, kuri nosaka, ka turpmāk darba devējam būs jāievēro dzimumneitrāli kritēriji un darba novērtēšanas un klasifikācijas sistēmas. Šie noteikumi dos iespēju salīdzināt atalgojuma līmeni, jo darba līgumā vairs nedrīkstēs liegt darbiniekam apspriest atalgojumu ar citiem kolēģiem.

Noteikumi arī nosaka, ka turpmāk amatu nosaukumos un vakanču paziņojumos būs jāizmanto dzimumneitrāla valoda un, pieņemot cilvēku darbā, diskriminācija vairs nebūs pieļaujama.

"Vēsturiski sieviešu darbs ir bijis nepietiekami novērtēts un nepietiekami apmaksāts, un ar šo direktīvu mēs speram svarīgu soli uz to, lai nodrošinātu vienādu darba samaksu par līdzvērtīgu darbu," informēja EP Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas (EMPL) pārstāve Kīra Marija Pētera Hansena.

EP arī lēma, ka ja uzņēmuma algu pārskatā būs novērojams, ka sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirība sasniedz vai pārsniedz 5%, tad tad darba devējam un darbiniekam savā starpā būs jāvienojas par atbilstošāku atalgojumu.

EP paziņojumā uzsvērts, ka ja darba devējs neievēros šos noteikumu, tad dalībvalstu pienākums būs piemērot sankcijas, piemēram, naudas sodu, kā arī darbiniekam būs iespēja pieprasīt kompensāciju.

Uzsvērtas ir arī nebināro personu tiesības un intersekcionālā diskriminācija.

"Nebinārām personām ir tādas pašas tiesības uz informāciju kā vīriešiem un sievietēm. Es lepojos, ka ar šo direktīvu mēs pirmo reizi Eiropas tiesību aktos esam definējuši intersekcionālo diskrimināciju un iekļāvuši to kā atbildību pastiprinošu apstākli sodu noteikšanā," uzsvēra EP Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas (FEMM) pārstāve Samira Rafaela.

"Tagad mums ir ne vien saistoši pasākumi, kas palīdzēs novērst vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirības, bet arī garantija, ka aizsargāti ir visi ES iedzīvotāji un ka viņiem ir tiesības vērsties pret diskrimināciju darba samaksas jomā," skaidroja Rafaela.

Pieņemto direktīvu, kuru ES padomei būs oficiāli jāapstiprina pavasarī, pirmo reizi Eiropas Komisija ierosināja 2021. gada martā. ES dalībvalstīm būs doti trīs gadi, lai iekļautu noteikumus savos tiesību aktos.

Sievietes ES vidēji pelna par 13% mazāk nekā vīrieši, lai gan vienlīdzīgs atalgojums ES līgumos ir noteikts jau kopš 1957. gada, kad izveidoja Eiropas Ekonomikas kopienu (EEK), uzsver medijs "Politico"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!