Foto: DELFI.lt

Baltijas valstīs un Vācijā notiek vērienīgas starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 2014". Otrdien sācies lauka vingrinājums Lietuvā, kura atklāšanā militāristi ar tanku pavizinājuši Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, vēsta portāls "Delfi.lt".

Prezidentei, kura brauciena iespaidu pārņemta Dānijas armijas tanku "Leopard" kļūdaini nosauca par "Tiger", iespēja pavizināties kaujas mašīnā bijis pārsteigums.

"Tanka nosaukums - "Tīģeris". Domāju, ka visi ir dzirdējuši, uz ko tas ir spējīgs. Tikko ar to pavizinājos. Pilnas acis un mute ar smiltīm, jo te ir poligons. Patiesībā ātrums ir milzīgs, ļoti kustīgs, ļoti ātrs tanks. Skaidrs, ka mēs varam tikai sapņot par šādu tehniku. Zinām, ka Dānija vienmēr palīdzēs, kad tas būs nepieciešams," Grībauskaiti citē "Delfi.lt".

"Delfi" jau vēstīja, ka Lietuvā mācību laikā uzturēsies lielākie sabiedroto spēki kopš valsts iestāšanās NATO. Pirmo reizi Lietuvas teritorijā līdz ar citu militāro tehniku piedalās arī sabiedroto tanki. "Leopard 2A5" tanki uz Lietuvu atvesti no Dānijas.


Mācībās, kas tiek rīkotas jau ceturto reizi, paredzēts stiprināt militāro sadarbību, dalīties pieredzē ar sabiedrotajiem, noslīpēt NATO spēku vienību koordinētu darbību, vairot gatavību dalībai militārajās operācijas, kā arī trenēties pildīt uzņemošās valsts lomu.

Šogad mācībās "Saber Strike" visās trijās Baltijas valstīs piedalās rekordliels karavīru skaits - vairāk nekā 4800 karavīru no desmit NATO valstīm un partnervalstīm - Dānijas, Igaunijas, ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Latvijas, Polijas, Lietuvas, Norvēģijas un Somijas - un aptuveni 800 militārie transportlīdzekļi.

Visās trijās valstīs vienlaicīgi norisinās brigādes līmeņa štāba mācības, bet Latvijā un Lietuvā - arī taktiskās lauka mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!