Foto: Imago/Scanpix/LETA

Ceturtdien amatpersonas paziņoja, ka G7 valstu ārlietu ministri nākamnedēļ tiksies Japānā, lai vienotos par stratēģiju Tuvo Austrumu un Ķīnas jautājumos, ziņo aģentūra "Reuters".

ASV un galvenie Eiropas sabiedrotie martā tika pārsteigti nesagatavoti, kad Irāna un Saūda Arābija ar Ķīnas starpniecību vienojās atjaunot diplomātiskās attiecības pēc gadiem ilgušas sāncensības, kas veicinājusi konfliktus Tuvajos Austrumos, informē medijs.

Saūda Arābija arī turpina savus centienus atsākt attiecības ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, pievienojoties vairākām citām arābu valstīm, lai, neskatoties uz Rietumu bažām, izbeigtu Sīrijas izolāciju.

"Notiek pārkārtošanās," komentēja kāda Francijas amatpersona.

G7 (Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas, Kanādas, ASV un Japānas) ministri tiksies Japānā no 16. līdz 18. aprīlim.

"Reģions iet cauri nopietnām pārmaiņām gan Irānas kodolkrīzes aspektā, gan arī ģeopolitiskā līdzsvara pārmaiņās ar Irānas, Saūda Arābijas un Ķīnas vienošanos. Mēs arī redzam, ka kaut kas notiek ar Sīriju pēc zemestrīces," skaidroja amatpersona.

Tuvo Austrumu sabiedrotie, konkrēti Saūda Arābija, ir apšaubījuši ASV drošības saistības pret reģionu un ir izvēlējušies palikt neitrāli par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tas licis viņiem dažādot sadarbības, tostarp ar Ķīnu, tā vietā lai paļautos uz Rietumiem.

Amatpersona uzsvēra: "G7 jābūt spējīgiem saglabāt savas drošības intereses, kas ir ne tikai reģionālā drošība, bet arī globālā drošībā."

"Irānas, Saūda Arābijas un Ķīnas vienošanās ir mūsu problēmu simptoms. Neviens šādu rīcību neparedzēja, tādēļ mums kolektīvi ir jāpārgrupējas," sprieda viens no G7 diplomātiem.

Trešais Rietumu diplomāts skaidroja, ka G7 ir laiks izvērtēt jauno reģiona dinamiku, iezīmējot arī Saūda Arābijas centienus organizēt "OPEC" naftas samazināšanu pretēji Rietumu vēlmēm. Amatpersona norāda, ka šis ir bijis vēl viens brīdinājuma signāls.

Plānots, ka ministru sarunas fokusēsies uz kodolieroču izplatīšanas samazināšanu un demobilizāciju, paturot prātā Ziemeļkoreju, Irānu un Krieviju. Apspriedīs arī iebrukumu Ukrainā, kā neļaut Krievijai apiet sankcijas, Indijas un Klusā okeāna valstis un plašāk – kā tikt galā ar izaicinājumiem eksistējošajai, uz starptautiskajiem noteikumiem balstītajai kārtībai, informēja amatpersonas.

"G7 paliks uzticamas tikai tad, ja tās spēs tikt galā ar pasaules problēmām," uzsvēra viens no diplomātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!