Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien G7 valstu ārlietu ministri tikās Japānā, lai apspriestu Ķīnas vērsto spiedienu pret Taivānu un Krievijas lēmumu Baltkrievijas teritorijā izvietot savus kodolieročus. Amatpersonas solījušās pastiprināt sankcijas pret Maskavu, ziņo aģentūra "Reuters".

"Solidaritātes spēks G7 ārlietu ministru vidū ir vēl neredzētā līmenī," pēc grupas sanāksmes Karuizavas pilsētā komentēja Japānas ārlietu ministrs Jošimasa Hajaši.

G7 valstu (Japāna, ASV, Kanāda, Vācija, Lielbritānija, Francija un Itālija) ministri kā galveno tematu trīs dienu sanāksmēs izvirzīja Krievijas iebrukumu Ukrainā un bažas par iespējamu Ķīnas līdzīgu rīcību pret Taivānu.

Ministri tikšanās laikā Krievijas draudus par kodolieročiem Baltkrievijā raksturoja kā nepieņemamus. "Jebkāda veida ķīmisko, bioloģisko vai kodolieroču izmantošanai Ukrainā būs smagas sekas," komentējuši valstu pārstāvji.

Pagājušajā mēnesī Krievijas prezidents, agresors Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus, kā iemeslu minot NATO militārās alianses paplašināšanos Krievijas robežu virzienā. Šī ir pirmā reize kopš Aukstā kara, kad Krievija vēlas izvietot kodolieročus citā valstī.

G7 arī izteica brīdinājumu tām valstīm, kuras, iespējams, nākotnē varētu lemt piegādāt Krievijai bruņojumu un ieročus: "Mēs stiprināsim savu koordināciju, lai atturētu un reaģētu uz trešajām pusēm, kas piegādās Krievijai ieročus." Šis brīdinājums izteikts arī Ķīnai.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pagājušajā mēnesī komentēja, ka, lai gan Ķīna vēl nav lēmusi apgādāt Krieviju ar ieročiem, pastāv bažas par produktiem, ko var izmantot gan civilajiem, gan militārajiem mērķiem, piemēram, elektronikas precēm, ko var izmantot raķetēs un citos ieročos.

Ministri arī vienojās, ka miers un drošība Taivānas šaurumā ir uz kritiskas robežas un iebilda pret Ķīnas militārajām aktivitātēm pie tā. G7 aicināja Pekinu rīkoties, lai risinātu šo situāciju: "Mēs atgādinām Ķīnai par nepieciešamību ievērot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) hartas mērķus un principus, kā arī atturēties no draudu izteikšanas, iebiedēšanas vai spēka pielietošanas."

Dokumentos iekļauts arī nosodījums pret Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem un izteiktas bažas par Afganistānu, Irānu un Mjanmu.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Vangs Venbins komentēja, ka G7 valstu pārstāvji rupji iejaukušies valsts iekšlietās un ļaunprātīgi to nomelnojuši un diskreditējuši. Paziņojumā bijis "pilns ar augstprātību un aizspriedumiem pret Ķīnu". "Mēs esam ļoti nākuši pretī Japānai," uzsvēra Vangs.

Vangs aicināja G7 pārstāvjus atskatīties pašiem uz savām problēmām: "Mums vajadzētu atteikties no Aukstā kara mentalitātes un ideoloģiskajiem aizspriedumiem, pārtraukt prezentēt pārākumu un rādīt ar pirkstiem uz citām valstīm. Jāpārtrauc mākslīgi radīt konfrontāciju un šķelšanos starptautiskajā sabiedrībā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!