Polijā, kura vidējam Latvijas iedzīvotājam ilgstoši saistījās ar tirgu un milzu sastrēgumiem, to caurbraucot, pēdējo desmit gadu laikā pati kļuvusi par iecienītu tūrisma galamērķi. Pirms diviem gadiem tā ieguva vienu no vērtīgākajiem papildinājumiem - Eiropas Solidaritātes centru Gdaņskā.

Milzu celtne, kuras lielās rūsas sārtā metāla sienas atgādina par Gdaņskas kuģubūves vēsturi, sevī ietver stāstus par poļu arodbiedrību un pilsonisko kustību "Solidaritāte", kā arī citu bijušo Austrumeiropas komunistisko valstu kustībām, kurām izdevās sagraut PSRS no iekšienes.

Muzeja būvniecība tika uzsākta 2010. gadā, un tā izmaksāja aptuveni 80 miljonus eiro. Šī centra, kurš patlaban portālā "Trip Advisor" tiek atzīmēts kā otra svarīgākā un interesantākā apskates vieta Gdaņskā tūlīt pēc vecpilsētas, tapšanai gandrīz vienādas summas atvēlēja Polija un Eiropas Savienība.

Vērienu, ar kādu veidots muzejs, galvenokārt var novērtēt, redzot, kā tajā mūsdienīgi ar multimediju palīdzību pievērsta uzmanība aptuveni 2000 centra eksponātiem. Pat tos, kuriem iegrimšana vēstures lapās nešķiet vilinošākais brīvdienu pavadīšanas veids, iespaidīgais muzejs aprijot uz vairākām stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!