Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas Konstitūcijas labojumu veikšanai izveidotā darba grupa ierosinājusi pamatlikumā vairāk nekā 100 jaunus punktus, tostarp izskanējusi ideja valsts galvu pārsaukt par "augstāko valdnieku", vēsta "Rosijskaja gzeta" un "Kommersant".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 15. janvārī izziņoja izmaiņas konstitūcijā, kuras nākamo dienu laikā jau tika izstrādātas un nonāca apspriešanai parlamentā. Starp iecerētajām izmaiņām ir paredzēts radīt arī jaunu Valsts padomi.

Eksperti un Kremļa kritiķi norāda, ka Putins ar šiem soļiem vēlas nodrošināt savas varas turpināšanos pēc 2024. gada, kad beidzas viņa pašreizējais prezidentūras termiņš. Konstitūcijas labojumu veikšanai tika izveidota 75 cilvēku plaša sabiedrības pārstāvju darba grupa, kura, kā uzskata vērotāji, paredzēta tikai iespaida radīšanai par procesa atvērtību.

Kā ziņo "Rosijskaja gazeta" starp darba ierosinājumiem izskanējis prezidenta amatu pārdēvēt par "augstākā valdnieka" amatu, turklāt "augstākais" rakstīt ar lielo sākuma burtu.

Citas rosinātās izmaiņa paredz nostiprināt pareizticību kā valsts pamata reliģiju, kā arī pamatlikumā noteikt Krievijas kā "lielvaras-uzvarētājas" Otrajā pasaules karā statusu, ziņo "Kommersant".

Krievijas neatkarīgais laikraksts "Novaja gazeta" iepriekš publicēja manifestu, kurā Putina rosinātās pamatlikuma izmaiņas sauc par konstitucionālo apvērsumu ar mērķi nodrošināt Putinam varu līdz mūža beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!