Foto: Shutterstock

Ceptus pelmeņus nekādi nenodēvēt par veselīgu un organismam noderīgu ēdienu, taču, ja negrasies sev neko liegt un sirdsapziņa pēc tam negrauzīs, tad dodies vien uz ķēķi, izņem no saldētavas pelmeņu paku un ķeries pie darba!

Lai pagatavotu ideālus ceptos pelmeņus – sulīgus, ar zeltainu, kraukšķīgu garoziņu, tev vajadzēs pannu ar vāku, kā arī augu eļļu, maltus melnos piparus, sāli un, protams, pelmeņus.

Lej pannā eļļu tā, lai tā noklātu visu trauka dibenu. Tiesa gan, nepārcenties, jo viena no izplatītākajām kļūdām ir pārmērīgs eļļas daudzums cepot. Ja taukvielas būs par daudz, tad pelmeņi no ārpuses apcepsies, bet vidiņi paliks negatavi. Mēs taču to negribam, vai ne tā?

Cepšanai labāk izmantot tādu augu eļļu, kas paredzēta augstai temperatūrai, piemēram, kukurūzas.

Kad panna uzkarsusi un eļļa sāk dūmot, liec tajā pelmeņus. Pielūko – pelmeņiem jābūt vienā kārtā. Apmaisi, lai visi pelmeņi pārklātos ar karsto eļļu un uzliec pannai vāku. Cep uz vidējas uguns, līdz pelmeņi no vienas puses apbrūnējuši.

Noņem pannai vāku, apgriež visus pelmeņus uz otriem sāniem, pievieno sāli, piparus pēc garšas. Šajā brīdī ceptajiem pelmeņiem var pievienot arī citas piedevas pēc sirds patikas – piemēram, smalki sagrieztus sīpolus vai citus garšaugus.

Kamēr pelmeņi cepinās uz otriem sāniem, var palasīt par vēl kādu populāru cepšanas variantu.

Pirms likt pelmeņus uz pannas, tos dažas minūtes apvāra sālsūdenī. Daudziem šāds variants šķiet daudz ērtāks, kā arī pelmeņi izcepas vienmērīgi, tomēr jāņem vērā, ka šādā veidā ceptajiem pelmeņiem nebūs raksturīgās kraukšķīgās garoziņas. Un to vairs neatgūt.

Kad pelmeņi vienmērīgi apcepušies no visām pusēm, pannā lej vārošu ūdeni – tā, lai pelmeņi līdz pusei būtu šķidrumā. Pannu pārsedz ar vāku un gaida, līdz virums "nomierinās".

Pēc tam vāku noņem, uzgriež riņķa karstumu līdz maksimumam un cep 3-4 minūtes, laiku pa laikam apmaisot, lai pelmeņi nepieliptu pie pannas dibena.

Kad šķidrums gandrīz pilnībā iztvaikojis un pelmeņi sāk lipt pie pannas, tie ir gatavi! Izslēdz plīti, noņem pannu no riņķa un izbaudi ideāli izceptus pelmeņus!

Gatavo maltīti var ēst ar skābo krējumu, bet vēl labāk garšos, ja krējumam pievienosi adžiku.

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!