Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas valdība ir gatava uzņemt 15 000 bēgļus no Sīrijas, vēsta "Sunday Times". Premjerministrs Deivids Kemerons arī cer pārliecināt opozīcijā esošo Leiboristu partiju oktobra sākumā paredzētajā balsojumā atbalstīt uzlidojumus džihādistu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā.

Iepriekš izdevums vēstīja, ka Lielbritānijā tiek apsvērta iespēja uzņemt bēgļus tieši no ANO nometnēm, kas izveidotas pie Sīrijas robežas.

Pērn Lielbritānija uzņēmusi 216 Sīrijas bēgļus, bet kopš konflikta sākuma 2011. gadā piešķīrusi patvērumu aptuveni 5000 sīriešiem - daudz mazāk nekā Francija, Vācija un Zviedrija.

Tikmēr Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots svētdien paziņoja, ka viņa valsts ir gatava pieņemt lielāku skaitu Sīrijas bēgļu un sniegt lielāku finansiālo atbalstu ANO Bēgļu lietu aģentūrai (UNHCR), taču neplāno palielināt kopējo bēgļu skaitu, ko Austrālijā paredzēts uzņemt šogad un nākamgad, proti, 13 750 cilvēkus gadā. Viņš piebildis, ka šo skaitu paredzēts palielināt pakāpeniski - līdz 16 250 cilvēkiem 2017. un 2018. gadā un 18 750 cilvēkiem pēc tam. Austrālijas opozīcija - leiboristi un zaļie - tikmēr pieprasījuši uzņemt daudz lielāku skaitu bēgļu.

Premjers norādījis, ka sūta imigrācijas ministru Pīteru Datonu uz Ženēvu runāt ar ANO Bēgļu lietu aģentūru.

Abots nav nosaucis konkrētu Sīrijas bēgļu skaitu, kas varētu tikt uzņemti, bet atgādinājis, ka pērn Austrālija jau pieņēmusi gandrīz 4500 bēgļus no Irākas un Sīrijas un turpinās bēgļu uzņemšanu, ņemot vērā pašreizējos krīzes mērogus. Priekšroku paredzēts dot ģimenēm, sievietēm un bērniem, kas mitinās "nometnēs gar Sīrijas robežām", īpaši vajāto minoritāšu pārstāvjiem.

Saskaņā ar Kanberas strikto stratēģiju nelegālo imigrantu jautājumā karaflotes kuģi piespiež migrantu kuģus doties atpakaļ uz tranzīta valstīm, pamatā uz Indonēziju. Patvēruma meklētājiem, kas kuģos ierodas Austrālijā, ir liegts apmesties uz dzīvi valstī, pat ja tiek konstatēts, ka viņi patiešām ir bēgļi. Viņiem tiek piedāvāta izvēle - vai nu atgriezties dzimtenē, vai arī doties uz Papua-Jaungvineju, Nauru vai Kambodžu, balstoties divpusējos līgumos.

Kanāda savukārt gatavojas nākamo triju gadu laikā ik gadu papildus uzņemt 10 000 Sīrijas un Irākas bēgļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!